Hlavní obsah

Zahynul tvůrce olympijského zázraku z Lake Placid

MINNEAPOLIS

Hokejový svět přišel o tvůrce jednoho z nejkrásnějších sportovních příběhů. Trenér Herb Brooks, který s partou vesměs neznámých amerických hokejistů dobyl zlaté olympijské medaile v Lake Placid 1980, v pondělí zahynul při autonehodě. Bylo mu 66 let.

Foto: topekascarecrows.com

Hokejová legenda Herb Brooks

Článek

Podle svědků Brooks nezvládl svůj minivan a na sjezdu z dálnice poblíž Minneapolisu se s ním několikrát převrátil. Při tom z vozu vypadl, protože nebyl připoután. Koučovo tělo bylo nalezeno asi čtyřicet metrů od auta. Příčinu nehody policie šetří, alkohol jí však podle všeho nebyl.

"Je třeba snít"

Brooksova smrt zasáhla Ameriku jako blesk z čistého nebe. "Byl skvělý kouč. Dokázal vždy z týmu vymáčknout to nejlepší, z každého hráče navíc udělal nedělitelnou součást týmu. A především, vždy byl o krok před ostatními," prohlásil Ken Morrow, obránce olympijských šampiónů z Lake Placid. "Smutný den pro americký hokej. Ztratili jsme jednoho z nejlepších koučů. A nejen to, také skvělého přítele," přidal další ze zlatých hochů Mark Johnson.

"Vždycky jsem byl snílek. Tak je to dobře. Měli bychom snít. Jako děti vyrůstáme s nejrůznějšími sny. Ale jako dospělí se tváříme vážně a na všechno jdeme příliš sofistikovaně. A přestáváme snít," vyjádřil se Brooks v jednom z posledních rozhovorů.

Před třiadvaceti lety se jeho sen vyplnil. Na olympiádu 1980 přivezl bezejmenný tým tvořený univerzitními hráči. Tito 'noname' měli čelit jasně favorizovaným sovětským 'monstrům' i dalším soupeřům.

Ačkoliv se týmu nedávala žádná šance, vždyť pouhý týden před olympijským turnajem sborná zesměšnila Američany výhrou 10:3, přesto vznikl 'Miracle on Ice' (Zázrak na ledě). Američané už 'naostro' zdolali Sověty 4:3 a ve finále i finský výběr.

Po triumfu

Po olympijském vítězství koučoval Brooks newyorské Jezdce (1981-85), s nimiž dosáhl hranice 100 vítězství vůbec nejrychleji v klubové historii, Minnesotu North Stars (1987-88), New Jersey Devils (1992-93) a Tučňáky z Pittsburghu (1999-00), kde vedl mužstvo vedle Ivana Hlinky. V olympijském Naganu 1998 koučoval hokejisty Francie.

Vloni byl šéfem hráčských operací v Pittsburghu a mohl také zlatý triumf zopakovat v Salt Lake City, ale po finálové prohře 2:5 s Kanadou se museli Američané spokojit pouze se stříbrem. Loni také, uvedla ČTK, z rodinných důvodů odmítl lukrativní nabídku znovu se postavit na lavičku Rangers.

Reklama

Související témata: