Hlavní obsah

Na ledě plném šampiónů zvítězil hokej

MOSKVA

Tolik olympijských vítězů a mistrů světa najednou ještě na led moskevského CSKA nikdy nevyjelo. Za Jágr team hrálo šest hokejistů, kteří mají doma zlato z OH či MS, dres ruských veteránů pak obléklo hned patnáct takových šampiónů v čele s Fetisovem a Krutovem.

Foto: koláž Novinky s použitím jagrteam.cz

Jágr Team

Článek

Všichni společně pak nabídli zcela zaplněné hale báječnou sportovní podívanou, při níž nebylo až tak důležité, kdo vyhraje, protože už předem byly jasnými vítězi hokej a společná chuť pomoci potřebným. Finanční zisk exhibice totiž putuje na podporu Škol v přírodě pro opuštěné děti, k čemuž přispěl i Jágr team šekem na třicet tisíc dolarů, který po zápase, jenž skončil remízou 7:7, předal kapitán českého exhibičního výběru.

Nastoupil i Fetisov

Účast ruského ministra sportu Fetisova i další legendy z dob Sovětského svazu Krutova přímo na ledě byla překvapením nejen pro českou stranu, ale příjemně potěšila i 6300 diváků v hledišti. Oba prokázali, že nezapomněli nic ze svého hokejového umění a zapsali se i mezi střelce, přičemž 43letý Krutov se stal hvězdou duelu, neboť dal Milanu Hniličkovi hned tři branky.

"Má to stále v rukách a byla pro mne čest si proti němu zachytat," přiznal nejzaměstnanější hráč českého mužstva, jenž přesto kryl ruským legendám několik vyložených šancí. "Moc se nebránilo, ale diváci přece v takových zápasech chtějí vidět góly a pro nás byl už samotný pobyt v Rusku velkým zážitkem," doplnil gólman Atlanty.

Střeleckou čest Jágr teamu v pondělním zápase zachraňovali původní profesí obránci, dali pět ze sedmi gólů mužstva sestaveného z českých hokejistů působících v NHL. "Snažili jsme se o hezké kombinace a občas vycházely," tvrdil autor dvou branek František Kaberle. Vzhledem k charakteru exhibice si zadáci z Pittsburghu Josef Melichar a Michal Rozsíval mohli zahrát křídla u spoluhráče z klubu Krafta.

Hráli proti legendám

Zápas skončil remízou 7:7, když na Strakovu náhodnou trefu zareagoval Jágr team galantním nabídnutím posledního útoku sborné, současně se závěrečnou sirénou ho proměnil mistr světa z roku 1978 Vladimir Golikov. "Už bylo po čase, ale sudí pochopili a vyrovnání uznali," tvrdil Hnilička. "Byl to hezký hokejový zážitek, dokonce jsme se zpotili a remíza je ideální pro všechny," doplňoval Martin Straka.

Pro mladé talenty v dresu Jágr teamu bylo svátkem vyjet na led proti hokejovým legendám, vždyť mnohé obdivovali jako děti u televizních obrazovek. "V ruském dresu hráli hokejisté, z nichž každý něco v dějinách tohoto sportu znamenal a my je často obdivovali. Takže to pro nás zůstane zážitkem, kterým se jednou pochlubíme potomkům," říkal Rozsíval. Dnes se české hokejové hvězdy vrací z Ruska domů, ve středu od 17.30 h už hraje Jágr team na Kladně.

Veteráni Ruska vs Jágr team 7:7
Třetiny: 1:1, 3:3, 3:3. Branky: 25., 26. a 36. Krutov, 7. a 60. V. Golikov, 46. Fetisov, 53. Avdějev - 12. a 30. Kaberle, 24. Melichar, 34. Šlégr, 44. Výborný, 48. Schnabel, 60. Straka.
Veteráni Ruska
Borisov - Fetisov, Gimajev, Gusev, Kuzkin, Pervuchin, Blinov, Žarkov - Jakušev, Koževnikov, Avdějev - A. Golikov, Šalimov, V. Golikov - Volčkov, Lebeděv, Krutov.
Jágr team
Hnilička - Šlégr, F. Kaberle, Schnabel, Horáček - Jágr, Hrdina, M. Straka - Výborný, Kopecký, Huml - Melichar, Kraft, Rozsíval.

Reklama

Související témata: