Hlavní obsah

Omsk oznámil, že podepsal s Jágrem dvouletou smlouvu

PRAHA

Český hokejový útočník Jaromír Jágr podepsal dvouletou smlouvu s Avangardem Omsk. Vedení ruského klubu to oznámilo na své internetové stránce. Jágr se nedohodl na prodloužení smlouvy s dosavadním zaměstnavatelem v NHL New York Rangers, který nakonec angažoval Švéda Markuse Näslunda. V Omsku už Jágr působil během výluky zámořské soutěže v sezóně 2004/05. "Působení v New Yorku pro mě bylo výjimečné. V týmu už pro mě nebylo místo. Ale chápu to," řekl pro ČTK Jágr.

Článek

Podle internetových stránek Omsku uzavřel generální manažer klubu Anatolij Bardin s Jágrem smlouvu na dva roky s roční opcí. Ročně by měl údajně dostat sedm miliónů dolarů. Z ulovení Jágra má velkou radost i prezident nově vzniklé Kontinentální ligy Alexandr Medveděv, který vyjádřil mimořádnou spokojenost s angažováním hvězdy světového hokeje pro svou soutěž.

"Nemůžu říct, že bych něčeho na angažmá v Rangers litoval. Sice jsme nevyhráli Stanley Cup, ale o tom i u sebelepšího týmu rozhoduje štěstí. Mrzí mě jen to to, že jsem nezískal 84 bodů. Kdyby se mi to podařilo, pořád bych byl v New Yorku," připomněl Jágr pro ČTK podmínku automatického prodloužení smlouvy. Kladenský odchovanec ovšem v minulé sezóně nasbíral jen 71 bodů.

Už pro něj nebylo místo 

Poslední tři roky od výluky NHL hrál Jágr za New York Rangers, ale od 1. července se stal nechráněným volným hráčem a marně čekal na shodu s vedením neyorského klubu ohledně prodloužení kontraktu. Když Rangers v pátek podepsali smlouvu se švédským útočníkem Markusem Näslundem, Jágrovy šance na další působení v klubu skončily.

"V týmu už pro mě nebylo místo. Ale to chápu. Rangers chtěli posílit obranu, o které si myslí, že jim chyběla, a tak utratili hodně peněz za Wadea Reddena. Spolu s Chrisem Drurym, Scottem Gomezem a Henrikem Ludqvistem je vyjde na 30 miliónů dolarů, takže na mě nezbylo. Možná kdybych s spolu Gomezem a Drurym hrál lépe, všechno mohlo být jinak," myslí si Jágr.

V Praze se Jágr nepředstaví

Omsk naproti tomu lákal českou hvězdu do svých řad už několik týdnů a nabídl mu možná ještě lepší plat, než jaký by dostal v NHL. Angažmá v ruském klubu zároveň znamená, že se Jágr nepředstaví českým fanouškům v pražském dvojutkání při přiležitosti zahájení nového ročníku NHL. 4. a 5. října proti týmu Tampa Bay.

Pokud se už Jágr do NHL nevrátí, zastaví se jeho statistiky včetně play-off na 1442 odehraných zápasech, ve kterých dokázal nasbírat 1780 kanadských bodů za 723 branek a 1057 asistencí. Šestatřicetiletý nejproduktivnější Evropan během 17 sezón získal hned na začátku kariéry v dresu Pittsburghu dvakrát Stanleyův pohár, celkem pětkrát vyhrál kanadské bodování soutěže a jednou získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec