Hlavní obsah

Jágrův agent Zídek: V Omsku už vyprodali domácí zápasy

Marek BurkertSport.czPrávo

Hokejista Jaromír Jágr se stěhuje z New Yorku do ruského celku Avangard Omsk. Český forvard se dohodl na angažmá v ruské superlize poté, co jeho bývalý zaměstnavatel Rangers angažovali Markuse Näslunda a Jágrovi dali najevo, že s ním dále nepočítají. "Jaromír přichází do Ruska jako nejlepší hokejista nově vzniklé Kontinentální ligy. Bude tam obrovskou ikonou celé soutěže," řekl Jaroslav Zídek, agent kladenského rodáka.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr

Článek

Berete Jágrův příchod do Avangardu Omsk také jako svou zásluhu?

To ne, především je to zásluha herní úrovně, jakou má Jaromír, a pak samozřejmě nabídky, kterou mu Omsk předložil.

Jednání byla dlouhá, neustále se objevovaly nejrůznější spekulace. Zažil jste už někdy podobně složité vyjednávání?

Takový kontrakt nejde brát jako rutinu. Je to výjimečná smlouva pro výjimečného hráče. Jaromír přichází do Ruska jako nejlepší hokejista nově vzniklé Kontinentální ligy. Bude tam obrovskou ikonou celé soutěže.

Ruský deník Sport Express udává jako částku, kterou si Jágr za tři roky v Omsku vydělá, 33,5 miliónu dolarů. Můžete to potvrdit?

Domluvili jsme, že peníze zveřejňovat nebudeme.

Ale ruské noviny se odvolávají právě na vás.

My jsme řekli, že 35 miliónů dolarů, o kterých psali v NY Post, je blbost. Víc vám k tomu nepovím.

Jaká byla první reakce omské strany a generálního manažera Anatolije Bardina, když se dozvěděl, že Jágr odchází na Sibiř?

Přišlo to faxem, takže chvíli trvalo, než se věci ověřily. Ale pak samozřejmě zavládla obrovská spokojenost.

Bardin byl po návratu z Česka, kde se s Jágrem setkal, velice optimistický. Dá se říct, že už koncem června bylo i Jaromírovi jasné, že akceptuje omskou nabídku?

Nevím, jak Jaromírovi, ale Bardin byl opravdu přesvědčen, že to pro ně dopadne dobře. Je to Bardinova velká zásluha. On pak ještě začátkem července zintenzivnil jednání. A musím jmenovat i gubernátora Omské oblasti Poležajeva, který měl na Jágrově příchodu eminentní zájem.

Rangers pustili Jágra k vodě
GM Sather: Už jsme nemohli čekat

Poletí Jágr z New Yorku rovnou do Ruska?

Vyřizuje v Americe spoustu věcí, ale vezme to přes Česko. Podmínkou omské strany je, že musí nastoupit letní přípravu poslední týden v červenci.

Budete Jágra na začátku jeho omského angažmá znovu doprovázet stejně jako v roce 2004?

Určitě, jsme tak domluveni.

Zkusíte odhadnout, zda Jágrmánie, která panovala v Omsku v sezóně 2004/2005, může nabrat ještě větší obrátky?

Mám zprávy, že jsou vyprodané domácí zápasy Omsku. Takže to může stoupat. To byl jejich sen, mít tam hráče takového kalibru, a navíc na tři roky.

AVANGARD OMSK
Hokejový klub nyní přezdívaný Jestřábi existuje ve městě od roku 1950. Jeho největším úspěchem je zisk ruského titulu (2004) a vítězství na turnaji evropských mistrů Super Six (2005). V klubu už z Čechů působili Tomáš Vlasák, Pavel Patera, Martin Procházka a Jiří Šlégr. S asistentem Radimem Rulíkem tu v sezóně 2003/04 trénoval Ivan Hlinka. V současném kádru jsou i útočníci Jakub Klepiš a Pavel Rosa. Trenérem je Sergej Gersonskij. Mužstvo hraje v nové Omsk Areně pro 10 tisíc diváků. Hlavním a štědrým sponzorem omských hokejistů je ropná společnost Gazpromněfť. Omsk leží na Sibiři zhruba 2300 kilometrů východně od Moskvy (4000 km od Prahy) na břehu řeky Irtyš nedaleko hranic s Kazachstánem. Ve městě ležícím na Transsibiřské magistrále žije zhruba 1,1 miliónu obyvatel. V sovětské éře do Omsku kvůli vojenskému průmyslu nesměli cizinci.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice