Hlavní obsah

Pilaře zklamalo, že nedostal šanci v NHL, do Ruska míří pookřát

PRAHA

Hokejový obránce Karel Pilař toužil v uplynulé sezóně dokázat, že má stále schopnosti na to, aby hrál pravidelně zámořskou NHL. Nakonec k tomu však nedostal ani jedinou příležitost a celý ročník strávil ve farmářském týmu Chicago Wolves v nižší American Hockey League. Nepovedené období však mělo sladkou tečku v podobě cenné výhry s týmem Vlků v Calder Cupu a následném podpisu smlouvy v ruském Magnitogorsku.

Článek

Před začátkem sezóny vyměnila Atlanta rodáka z Prahy do Chicaga Blackhawks, ale po necelém týdnu už se ocitl zase zpět. Na další svou šanci v NHL v dresu Thrashers však čekal marně. "Byla to spíš taková utrápená sezóna a určitě trošku zklamání. Doufal jsem, že se probojuju do prvního týmu Atlanty, ale vůbec jsem šanci nedostal. Hokej v AHL není úplně ideální, asi je to spíš pro mladé kluky. Spíš jsem někdy bojoval sám se sebou," řekl ČTK Pilař. Nakonec vše dobře dopadlo, jeho tým vyhrál Calder Cup. "Takže další pohár do sbírky, ale jinak opravdu spíš zklamání. Těším se už na další sezónu," připustil Pilař.

Po celý rok však stále marně věřil a doufal, že šanci dostane. "Navíc před sezonou jsem si řekl, že vydržím a neuteču, ale zůstal jsem celou dobu dole. K tomu všemu se přidala ještě nějaká zranění, měl jsem zlomený prst a žebro, takže z toho byla jedna z mých nejhorších sezón," rekapituloval třicetiletý zadák. "Calder Cup byl hezký, na to budu mít hezké vzpomínky, ale jel jsem tam za něčím jiným a toho jsem nedosáhl," dodal vzápětí Pilař, jež má na kontě v dresu Toronta 90 startů v NHL.

Vytrejdovat ho nechtěli

Podle svých slov se nedočkal ani sebemenších náznaků, že by mohl být povolán do prvního týmu. "Byli jsme v podstatě celou sezónu na prvním místě, já byl z týmu nejvíce času na ledě spolu s dalším bekem Kwiatkowským, Atlanta byla celý rok na posledních místech, ale nic se s tím nedělalo. I to bylo pro mě zklamání. Nakonec, když jsme si řekli o trejd, tak mě nepustili," litoval Pilař. Nemohlo mu však uniknout, že Chicago mělo velké ambice Calder Cup vyhrát. "Tak asi proto nás tam drželi. Nebyl jsem to jen já. Byli to i právě Kwiatkowski nebo Jason Krog, kteří už mají v NHL odehráno hodně zápasů," uvedl Pilař.

Během úspěšného tažení v play-off však stihl odehrát pouze tři zápasy. "To bylo tím, že jsem začal hrát se zlomeným žebrem o něco dřív, jedné straně trochu ulehčoval a přišly problémy se zády. Zkoušel jsem se kvůli klukům dvakrát vrátit, ale nešlo to," vysvětlil Pilař. Nyní už ho však žádné zdravotní neduhy netrápí. V naprostém pořádku je i kdysi problémové srdce, které ho nejednou zabrzdilo v rozletu. "Teď už jsem zcela v pořádku a v pohodě na další sezónu."

Na Magnitogorsk se těší

Další zastávkou bude pro Pilaře ruský Metallurg Magnitogorsk. "Byli tam ve hře i nějaké další ruské kluby. Mluvili jsme také s kluby v Americe, ale tam by byla situace nejistá, když jsem byl celý rok dole a já chtěl pouze jednocestnou smlouvu," připomněl Pilař. Nechtěl již vše absolvovat znova, proto se rozhodl pro Rusko. "V Magnitogorsku jsem mluvil s majitelem, chtějí hrát nahoře jako poslední tři roky, budeme hrát Ligu mistrů a jsou tam i další tři Češi, tak se na to těším. Je to asi druhý nejlepší hokej po NHL a je to vidět i na tom, že tam spousta hráčů odchází," ocenil ruskou superligu bývalý hráč Litvínova a pražské Sparty.

Nezastíral, že peníze v přestupu sehrály také svou roli. "Ale po tom zklamání bylo především fajn, když mi řekli, že na mě chtějí sázet a budu tam mančaft muset táhnout. To je pro mě výzva, na kterou se těším. Uvidíme, jak to zvládnu," řekl Pilař s tím, že pocit tlaku ze strany vedení mu vyhovuje. "Hrál jsem v Torontu nebo na Spartě, tam je tlak obrovský. Nemám s tím problém. Hráč musí být připravený na každý zápas a není tam lehké utkání, protože se na silné týmy každý o to víc připravuje. Když se stoprocentně nesoustředím, tak ani nehraju tak dobře."

Do NHL by se rád vrátil

Kapitolu NHL však dalším návratem do Evropy rozhodně uzavřít nechce. "Nikdy neříkej nikdy. Řekli jsme si, že zkusíme rok tady a když budu hodně hrát, tým bude hodně na očích a třeba budu mít i šanci hrát v reprezentaci, tak můžu dostat nabídku jednocestného kontraktu do Ameriky, kam bych se určitě vrátil," uvedl Pilař.

Prosadit se v NHL není podle něho mnohdy pouze otázka hráčova umění. "Je to někdy v Americe taková komedie. Někdy se prosazují mladí kluci, někdy ti, co jsou vysoko draftu, i když na to třeba zatím herně nemají, ale klub je musí prosazovat, aby tím nepřiznali, že udělali při draftu chybu. Spousta kluků s vysokými smlouvami také musí hrát. Je to prostě politika. Nakonec sice hrají hráči, kteří na to mají, ale důležité je se tam probojovat. To je často o štěstí a maličkostech," uzavřel Pilař.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články