Hlavní obsah

Jágr věří, že mu ruské angažmá pomůže opět se zlepšit

KLADNO

Hokejový útočník Jaromír Jágr se po 17 sezónách rozhodl ukončit angažmá v kanadsko-americké NHL, stále však myslí na to, jak zlepšovat své výkony. I proto prý přijal nabídku ruského Avangardu Omsk a podepsal dvouletou smlouvu s ambiciózním celkem, který bude usilovat o vítězství v nově vzniklé Kontinentální lize. Ta nahradí od příští sezóny ruskou superligu.

Článek

"Když jsem tam šel poprvé, tak mi to pomohlo, a myslím si, že jsem se stal lepším hokejistou. Uvidíme teď," řekl Jágr novinářům v pondělí večer v Kladně, kde pokřtil knihu svého kamaráda Lubomíra Ryse, která popisuje hlavně příhody spojené s jeho osobou. Slavný kladenský rodák totiž již jednou v Omsku působil: při výluce NHL v sezóně 2004/05 Avangardu pomohl například k triumfu v poháru evropských mistrů, turnaji Super Six.

Přestože se definitivně rozhodl, že opustí NHL, až přibližně před dvěma týdny, nyní už plně myslí na nové angažmá. I proto, že tentokrát nemůže v létě odpočívat tak, jak je zvyklý. V Omsku se totiž má hlásit už za dva týdny.

Letní bezstarostnost je pryč

"Léto je určitě jiné. V minulosti jsem měl po sezóně více času si odpočinout a dostat zpět energii a sílu, abych byl připravený na další sezónu. Letos je to zvláštní a velice rychlé. Uvidíme, jestli to bude změna k lepšímu, jestli se připravím dobře. Člověk nikdy neví. Možná je to to, co potřebuju," uvažoval šestatřicetiletý útočník, který dvakrát vyhrál Stanleyův pohár a v zámoří získal řadu individuálních ocenění.

Když však definitivně zakončil své působení v New Yorku Rangers a nekývl na žádnou nabídku kanadských či amerických klubů, bylo mu hned jasné, že letošní odpočinek bude výrazně kratší. "V minulosti jsem měl více časů na nicnedělání, na odpočinek. Teď jsem ten čas musel navíc dávat více pozor na stravu. Začal jsem i o něco dřív trénovat. Letní bezstarostnost už je pryč. Teď mám spíše starost o to, abychom podávali dobré výkony na ledě," řekl Jágr, jenž v minulosti v létě pravidelně přibral několik kilogramů.

Těší se na tlak

V minulých letech pravidelně po letním odpočinku cestoval za hokejem na západ, tentokrát se vydá na východ. Problém v tom ale nevidí. "Zatím je vše v pořádku. Rozhodl jsem se pro to a chci za tím jít. Kdybych teď o tom pochyboval, když jsem se rozhodl před dvěma třemi týdny, tak to by bylo brzo," podotkl.

Angažmá v Rusku bere jako velkou výzvu a už se těší na tlak, pod kterým bude hrát. "Z toho hlediska to nebude jednodušší než NHL. Jak ale říkám, já jsem si vždy přál hrát v týmu, kde je to založené na mně a kde je velký tlak. V takové situaci hraji nejlépe. Tak teď uvidíme, jak se s tím vypořádám," prohlásil.

Chce si zahrát na olympiádě

Jágr bude hlavní hvězdou nově vzniklé Kontinentální ligy, která je svým systémem hodně podobná slavné zámořské soutěži. "Udělali tu ligu tak, aby se přiblížila k NHL. Myslím si ale, že každá nová soutěž potřebuje čas, než se vše doladí a odstraní chyby. Jsou tam ale kvalitní hráči," uvedl Jágr, podle kterého mají obě soutěže pouze jeden velký rozdíl. V Kontinentální lize mohou hrát v každém týmu jen čtyři cizinci.

Problém mu prý nebude dělat ani přesun do mnohem menšího města. Omsk se totiž s New Yorkem nedá v žádném ohledu porovnávat. "Já nevyhledávám noční podniky. Většinu času jsem trávil doma, takže jestli budu v New Yorku, nebo Omsku, vyjde to nastejno," pousmál se Jágr.

Jiná však podle něj bude atmosféra na hokejových stadionech. "Myslím si, že fanoušci v Evropě více fandí. V NHL jich zase chodí více. Celkově to pro mě velká změna nebude," tvrdil. Podobné to bude také s jeho zázemím. I v Omsku s ním totiž bude přítelkyně Inna. "Doufám, že se mnou pojede. Pokud se nic nestane," řekl.

V příštích dnech a týdnech se vedle hokejového tréninku bude věnovat i sledování olympiády v Pekingu. "Tuhle letní budu sledovat a na té zimní, doufám, si zahraju," potvrdil Jágr, že má v plánu vrátit se do reprezentace. Kouč Vladimír Růžička tak s jeho pomocí podle všeho může počítat na příštím mistrovství světa i na zimní olympiádě ve Vancouveru v roce 2010.

Reklama

Související témata: