Hlavní obsah

Nazarov už Jágra neochrání, útočník to musí zvládnout sám

Jaromíra Jágra nečeká v Omsku žádný skvěle zaplacený hokejový vejminek. Největší hvězda Kontinentální ligy se musí vyrovnat s extrémním tlakem, nevalnými rozhodčími a také maximální pozorností soupeřů.

Článek

Český hokejista to bude mít těžší než v sezóně 2004/05, kdy měl na ledě po ruce bodyguarda Andreje Nazarova. „Jaromír věděl, že když přijde problém, vyřeší ho kamarád Andrej,“ prohlásil Nazarov, který nyní trénuje Traktor Čeljabinsk. V NHL odehrál za dvanáct sezón více než 500 zápasů a vytvořil si renomé obávaného bitkaře, který se nebál porvat s nejtěžšími vahami zámořské ligy – Georgesem Laraquem, Krzysztofem Oliwou nebo proslulým Bobem Probertem, jemuž dokonce ve rvačce rozpáral obličej.

Nazarovovy zkušenosti se Jágrovi moc hodily. Celé zápasy ho tehdy osekávali ruští obránci. Když se k těmto praktikám přidal i český bek v dresu Permu Lukáš Zíb, vřítil se na led Nazarov a několika ranami vše vyřídil.

Nazarov: Jágr chce být pořád nejlepší

Rodák z Čeljabinsku byl také u konfliktu, jenž vyvrcholil jednou z největších hromadných bitek v historii ruské ligy. V Jaroslavli se do Jágra pustili hned dva protihráči najednou. „Vznikla tam extrémní situace. Bezdůvodně Jaromíra napadli. Takže bylo nutné tyhle dva hráče oddělit a vysvětlit jim, že si nepočínají korektně,“ pochechtával se Nazarov, který se při své ochranitelské misi naneštěstí dostal až ke střídačce Jaroslavle a dostal naloženo, co se do něj vešlo. „Lidi ale na ten zápas moc rádi vzpomínají,“ těšilo Nazarova.

V době výluky NHL poznal, jak výjimečným je Jágr hokejistou. „Ale zároveň je to taky velké dítě. Naprosto otevřeně říká své názory a jako ohromná hvězda chce být pořád nejlepší. Když se mu na ledě daří, je to ten nejpříjemnější člověk na světě. Pokud ne, je lepší se mu klidit z cesty,“ prohlásil Nazarov, jenž bude jako čeljabinský kouč vymýšlet, kterak Jágra zastavit ve vzájemných zápasech. „V základní části hrajeme s Omskem jenom dvakrát. Máme ale v týmu lidi, kteří by ho ubránit mohli,“ doufal Nazarov.

Omský generální manažer Anatolij Bardin však prohlásil, že tentokrát už žádného ochránce Jágr potřebovat nebude. „Také si to myslím. Jágr příchodem do Kontinentální ligy ukázal, že bere Rusko velmi vážně. Získal si tím přirozený respekt u hráčů i rozhodčích,“ tvrdil Nazarov. „A pokud úvodní kola ligy ukážou něco jiného, bude mít Omsk čas na to, sehnat hráče, který ostatní naučí, jak se k Jágrovi mají chovat.“

Reklama

Související témata: