Hlavní obsah

Hokejisty čekají o víkendu Seveřané

PARDUBICE

S cenným skalpem Rusů jdou hokejoví reprezentanti do obtížné víkendové prověrky na turnaji Česká pojišťovna cup v Pardubicích, kde se v sobotu od 17 hodin utkají s Finskem a v neděli ve stejný čas nastoupí proti Rusku.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Úvodní střetnutí na turnaji s Ruskem čeští hokejisté vyhráli po samostatných nájezdech.

Článek

"Čeká nás zase jiný styl hokeje, po technické sborné přicházejí houževnatí severští protivníci, kteří budou hrát hodně do těla. Musíme se připravit na důsledné napadání i hodně dobré bruslení od Finů a na perfektní obranou práci omlazeného švédského mužstva," prohlašoval trenér Slavomír Lener, který se v pátek večer podíval na videokazetu z turnajového zápasu našich dvou soupeřů, který vyhráli Finové doma 3:2.

"Zaměřil jsem se na studium přesilovek, probrali jsme i různé herní činnosti obou příštích rivalů," prozradil.

Nepovinný trénink

Mužstva ze Skandinávie dorazila do dějiště turnaje během pátku, Finové o pár hodin dřív než Švédové. Během volného dne působila pardubická Duhová aréna ospalým dojmem, polední 50minutový trénink české reprezentace byl dokonce nepovinný. Zúčastnily se ho přesto dvě třetiny mužstva, na led nevyjela jen osmička Patera, Procházka, Vlasák, Blažek, Beránek, Balaštík a bratři Sýkorové.

"Bylo na dobrovolném rozhodnutí hráčů, kdo se zapojí do tréninku. Už loni se nám ten model osvědčoval. Nacházíme se v termínu, kdy je hodně hráčů enormně vytíženo v klubech při finišující přípravě na start lig, takže jim volnější režim v národním týmu svědčí," vysvětloval Lener.

Lubina zřejmě nenastoupí

Volnější páteční program českých hráčů může souviset i s vyšším věkovým průměrem kádru. Zatímco soupeři, zejména Švédové nominovali na úvodní díl Euro Hockey Tour hodně mladých hokejistů, Lener pozval řadu zkušených.

"Je to logická záležitost. Všichni obměňují kádr a pro ty starší je obtížnější rozjíždět se na prvním turnaji. Pro nás je ale pardubický turnaj specifický, protože se hraje doma a pro mezinárodně ostřílené hráče je snadnější hrát zde, než cestovat do Ruska či do Finska," podotkl reprezentační kouč.

Mezitím si tři nejmladší reprezentanti, kteří tvoří Kolářovu řadu, po skončení tréninku stříhali na ledě o to, kdo odnese kbelík s puky tak dlouho, až se toho ujal sám manažer Kusý. Zraněný Lubina si paralelně zkusil zatrénovat ve vedlejší hale s mužstvem Pardubic, jenže zjistil, že s nataženými vazy v levém kotníku dosud nesnese větší zápasové zatížení, takže český dres na turnaji asi neoblékne.

"Jsem schopen bruslit jen na padesát procent, což na reprezentaci nestačí," podotkl smutně 36letý útočník. Takřka vyloučeno je i zapojení Havláta, který stále dojednává s Ottawou o kontraktu v NHL, ale za mužstvem do Pardubic nezamíří.

Užili si s manželkami

Hráči odpolední volno využívali rozmanitým způsobem. Některé slunečné počasí vylákalo na procházku do města, ruští legionáři Procházka s Kántorem přivítali návštěvu manželek a další užívali pohodlí hotelu Zlatá štika, kde české mužstvo bydlí osamoceně, protože tři zahraniční celky našli přechodné bydliště v hotelu Labe.

Trenér Lener chvíli uvažoval o vyjížďce na golf, pak zvolil pohodlnější cestu do kavárny, ale za žádnou cenu nechtěl prozradit sestavu na sobotní utkání. Přitom mimoděk přiznal, že o ní má jasnou představu.

"Nic mne nenutí oznamovat složení mužstva o den dřív. Mohu jen prozradit, že Marka, který byl proti Rusům třináctým útočníkem, nasadíme do hry od začátku a nastoupí i obránce Kántor," tajil Lener a neochotně naznačil, že o brankářích se rozhodne až po sobotním dopoledním rozbruslení.

Brankářská tajenka

Logika věci by nabízela postavit do klece Adama Svobodu v domácím prostředí před pardubickým publikem. "Mám chuť jít do branky, každý trénink pracuji naplno, ale musíme se nechat překvapit," přiznal Svoboda, který tuší, že Málkova forma vybízí trenéra k variantě nechat ho chytat dál.

Sestava českých hokejistů na zápas s Finy může vypadat takto: Málek (A. Svoboda) - M. Sýkora, Benýšek, J. Novák, Hejda, Dobroň, M. Čech, Tesařík, Kántor - Moravec, Patera, M. Procházka - Balaštík, Marek, Vlasák - Beránek, Blažek, Marha - Koukal, Kolář, Průcha - P. Sýkora.

Loni Česko Finy i Švédy na turnaji porazilo, když ve dvou zápasech Seveřanům nasázelo 13 branek a jen vzhledem k předešlé prohře s Ruskem skončilo na poháru České pojišťovny druhé. Letos by obdobné výsledky domácí reprezentaci posunuly k pátému triumfu v desetileté historii klání, neboť sbornou ve čtvrtek přehrála po samostatných nájezdech. Oba víkendové dny začíná herní program turnaje už ve 13 hodin, kdy protivníky ze Skandinávie potká s Rusko.

Reklama