Hlavní obsah

Moravec oprašuje základy ruštiny

PRAHA

Ještě před pár lety by Davida Moravce ani ve snu nenapadlo, že by někdy hrál nejvyšší soutěž v Rusku. Teď už si ale druhý měsíc zvyká na hokejový styl mistrovské Jaroslavle. V přípravných zápasech se nejdřív chvíli rozkoukával, aby přivykl rychlejšímu pohybu hráčů i odlišnému stylu rozhodování.

Foto: PRÁVO

David Moravec

Článek

"Píská se úplně všechno. Držení hokejky i dresu, osekávání, hákování. A hlavně rozhodčí nic nekompenzují jako v Čechách. Je úplně jedno, jestli je poměr vyloučených 7:4 nebo 3:8," líbí se Moravcovi.

Zaútočí na hattrick

Tým Jaroslavle pod vedením trenéra Vladimíra Vůjtka v ruské lize triumfoval v posledních dvou sezónách a vedení klubu by rádo završilo hattrick. Tlak na hráče se tím logicky zvyšuje.

A je prý úplně jedno, že Vůjtek už je na lavičce Kazaně a mužstvo nyní vede kouč Jurzinov. "Už jsem mezi kluky v kabině zaslechl, že ostatní týmy chtějí Jaroslavl co nejdřív odstavit z předních příček. Nebude to lehká práce," ví dobře exvítkovický útočník. Zvláště po té, co se v přípravě mužstvu moc nedařilo. "Přišlo asi osm nových hráčů, a než se všichni sehrají, potrvá to."

Zahraje si s Píšou

Kromě kouče Vůjtka byli Moravcovými českými předchůdci v klubu i Jan Peterek a Radim Tesařík. "Češi tam mají velmi dobrou pověst, snad ji nepokazím," doufá střelec zlatého gólu z mistrovství světa 2001 v německém Hannoveru, který bude v ruském klubu působit společně s expardubickým obráncem Alešem Píšou, jenž podepsal v Jaroslavli dvouletou smlouvu.

Své zahraniční angažmá si chce Moravec pořádně užít. Koncem devadesátých let pokoušel štěstí v Buffalu, ale na dva měsíce v Americe už vůbec nemyslí. "Tehdy to byla jen zkouška. V Jaroslavli mě ale chtěli," říká hráč, který je s podmínkami v klubu zákonitě spokojen.

Rusové se totiž o třicetiletého útočníka starají skvěle. "Nemám vůbec žádné starosti. Můžu se soustředit na hokej a zvykat si jen na prostředí." O Rusku ale kolují v Čechách nejrůznější báchorky a lidé si život v zemi Velkého bratra představují v divokých barvách. Moravec se ale v ukvapených soudech krotí. "Prostředí je odlišné, ale zvyknout si dá i na to jídlo."

Divočina na silnici

Zatím ale moc nezkousl tamní nepsané dopravní předpisy, i když na každém rohu jsou policisté s ručními radary. "Semafory se tam nikdo moc nezdržuje. Poprvé mě pro jistotu vezl Honza Peterek, abych nepřišel k úrazu," usmívá se Moravec, který se snažil setkat i s bývalým fotbalistou Bohemky a Slavie Tomášem Kuchařem, který kope v Jaroslavli první ligu. "Mám na něj mobil, ale asi pořád jen trénují, ještě se mi nepodařilo se s ním setkat," lituje Moravec.

Teď už dlouhovlasý elegán pomalu oprašuje ruštinu, kterou se kdysi na škole učil víceméně jen z povinnosti. "Už je to sice dost dlouho, ale něco ještě umím. Nikdy bych neřekl, jak se mi to bude hodit," uznává a doufá, že kromě hokeje bude mít čas i na to, aby poznal život ve městě. "Snad nebudeme pořád jen na tréninkové bázi," snaží se sám sebe přesvědčit, ale už teď ví, že třeba o Vánocích si moc volna neužije. "Jedeme totiž na Spengler cup do Davosu."

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články