Hlavní obsah

Hokejová Slavia chce po IIHF slibované milióny za Ligu mistrů

PRAHA

Kdyby Mezinárodní hokejová federace (IIHF) neodvolala další ročník Ligy mistrů, mohli se možná v přípravě hokejistů Slavie Praha prohánět noví hvězdní hráči. Takhle musel poslední vicemistr extraligy uskromnit své plány na nadcházející sezónu. Náhle ztracené milióny slibované už za samotnou účast v soutěži však Slavia jen tak oželet nehodlá a bude od IIHF požadovat odškodnění.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Slavia Praha Miroslav Tvrdý

Článek

"Vidina další účasti v Lize mistrů (LM) nás v posledním ročníku extraligy hnala za cílem vyhrát základní část, ačkoli to pro nás jinak nebývá prioritou. A když se nám to povedlo, logicky jsme pro letošek počítali s penězi za účast v soutěži. Její následné zrušení pak pro nás znamenalo nepříjemné ztráty," řekl na středeční tiskové konferenci prezident Slavie Miroslav Tvrdý.

"IIHF přitom původně garantovala minimálně tři ročníky Ligy mistrů. Považujeme to za nelegální krok, za který budeme s ostatními kluby žádat odškodnění," pokračoval šéf pražského klubu. I proto se 7. a 8. září sejdou zástupci všech klubů kvalifikovaných do LM na společném jednání a ve spolupráci s právníkem budou po hokejové federaci žádat náhradu. Před rokem inkasoval každý klub jen za startovné 300 tisíc euro.

Ztráta ostatně vznikla Slavii i při prvním a dosud jediném ročníku Ligy mistrů, i když to bylo jen její vlastní vinou. Klub totiž počítal s postupem do semifinále a tomu odpovídajícímu příjmu, což se ale díky porážce s pozdějším vítězem z Curychu nepodařilo. Proto pak museli ze Slavie odejít Novák, Kraft, a Svoboda. I tak ale sešívaní v LM vydělali nezanedbatelných osm miliónů korun.

"Hokej je snad jediný kolektivní sport, který nemá žádnou evropskou nadstavbu a to je myslím velká ostuda IIHF," zlobil se Tvrdý a kroutil hlavou nad nezvládnutým marketingem organizátorů. "Všichni si sice pochvalovali, jak byl při Lize mistrů čistý led bez reklam, ale už to o něčem svědčí. Aby taková soutěž fungovala, musí se přece víc dbát na ekonomickou stránku," dodal.

S určitostí nebude Slavia v požadavku na odškodnění od IIHF osamocena. Už v červnu se ozvaly ohledně kompenzace za zrušení LM německé kluby Hannover a Eisbären Berlín. Hokejisté Hannoveru dokonce ochotně kývli na smlouvy s nižším platem s tím, že budou dodatečné pojistné z příjmů v LM. Navíc oba kluby přišly o příjmy z pronájmu hal, protože kvůli původním termínům LM zablokovaly jiné akce.

Reklama

Související témata: