Hlavní obsah

Martínek si přetrhl vaz v koleni a sezóna pro něho skončila

Český hokejový obránce Radek Martínek z New York Islanders si přetrhl zkřížený vaz v pravém koleni a v této sezoně dohrál. Zranění utrpěl dvojnásobný mistr světa v pátečním utkání na ledě New Jersey. Třiatřicetiletý Martínek byl v širší šedesátičlenné nominaci na únorové olympijské hry ve Vancouveru, ale nyní si jej musí kouč Vladimír Růžička ze seznamu kandidátů vyškrtnout.

Článek

Martínkovi se stal osudným zákrok Zacha Pariseho u mantinelu u střídačky Devils šest minut před koncem utkání. Na zranění má rodák z Havlíčkova Brodu v posledních sezonách smůlu. V minulém ročníku nastoupil kvůli pochroumanému pravému ramenu jen k 51 zápasům, v sezoně 2007/08 vynechal se zraněním pravé nohy 13 utkání.

O ročník dříve chyběl se zlomenou nohou dokonce v 30 zápasech. Smůlu měl Martínek i ve svém premiérové sezoně v NHL 2001/02, kdy jej vyřadilo také pochroumané koleno a nastoupil za Islanders jen ve 23 utkáních. Přes 70 duelů za sezonu v NHL se mu podařilo odehrát jen jednou. Letos se jeho bilance zastavila na šestnácti zápasech, v nichž si připsal tři body za dvě branky a jednu asistencí.

Světový šampion z Petrohradu z roku 2000 a z Hannoveru z roku 2001 hrál za národní tým naposledy v prosinci 2004. V širší nominaci do Vancouveru byl defenzivně laděný zadák jedním z devatenácti obránců. V NHL má na kontě v 389 utkáních 87 bodů za 18 tref a 69 asistencí, v devíti duelech play off přidal jednu přihrávku.

Reklama