Hlavní obsah

V olympijském roce by se mohlo uskutečnit hokejové MS do 23 let

PRAHA

V roce zimních olympijských her by hráli hokejisté mistrovství světa do 23 let a klasický šampionát by se konal pouze v lichých letech. Turnaj třiadvacítek by potom ve čtyřletém cyklu doplňoval i Světový pohár, jenž by se mohl vrátit na scénu v roce 2016 po dvanáctileté pauze. Taková revoluční myšlenka na změnu kalendáře vrcholných světových soutěží zazněla na hokejovém summitu v Torontu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dočkáme se v budoucnu hokejového MS do 23 let?

Článek

„Sešlo se tam 400 lidí z celého hokejového spektra a řešilo se několik okruhů, včetně té možnosti, jak se vyrovnat se souběhem olympiády a světového šampionátu, aby se zachoval lesk obou akcí. Hledají se nové atraktivní formáty. Uzavřená smlouva se společností Infront pro IIHF, garantující mistrovství světa každoročně jako produkt, je sice platná do roku 2017, ale umím si představit realizaci šampionátu třiadvacítek a obnovení Světového poháru už teď v tom cyklu po ZOH v Soči 2014,“ prozrazuje generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

„Kdyby se ve čtyřech letech mělo uskutečnit šest vrcholných akcí s hráči z NHL, bylo by to asi moc. Proto zazněla myšlenka na mistrovství do třiadvaceti let,“ míní Urban s tím, že problémy s uvolňováním hokejistů ze zámořské NHL na každoroční mistrovství světa by mohlo vyřešit zavedení světového šampionátu pro hráče do 23 let, „Je to vize, jak současnou situaci řešit. Poprvé to zaznělo tam na fóru a teprve se uvidí, jakou to bude mít odezvu. Je pravda, že případná změna by vyžadovala vůli IIHF i Infrontu, aby se změny mohly uskutečnit,“ naznačuje svazový generální manažer.

V Torontu se mluvilo i o budoucnosti olympijského turnaje. Vedení NHL v čele s komisionářem Garym Bettmanem dosud oficiálně nerozhodlo, jaký postoj k olympijskému turnaji v Soči zaujme. "Moc bych si přál, aby hráči z NHL i nadále na olympijských hrách startovali a byli součástí té úžasné podívané, kterou turnaj nabízí," prohlásil švédský útočník Daniel Alfredsson přímo na summitu v Torontu.

„Otázka účasti hráčů NHL v Soči nakonec zůstala nezodpovězena a zatím nikdo ani neví, jestli bude přerušení zámořské ligy a uvolnění jejích hráčů na olympiádu řešeno v nové kolektivní smlouvě, protože ta dosavadní vyprší v září 2012,“ vypráví Urban. „Hráči na olympiádu chtějí a NHL to ví a taky nikdo z jejího tábora nevystoupil kategoricky proti, ale zatím se řeší, jestli se liga dočká nějakých kompenzací,“ doplňuje šéftrenér a ředitel sportovního úseku českého hokeje Slavomír Lener, jenž se summitu také účastnil.

„Byla to skvělá šance nejen slyšet o všech významných tématech, ale také vyjádřit svůj názor v diskuzích s lidmi ze všech koutů hokejového světa. Každý byl ochoten naslouchat a případně připojit svůj pohled na věc. Taková akce se nekonala vlastně dvanáct let,“ tvrdí Lener. „Bylo to nesmírně podnětné a mrzí mne, že v českém hokeji pořád vládne klima, že všechno víme a co nám tedy, kdo bude říkat,“ doplňuje prezident ČSLH Tomáš Král nadšen atmosférou jednání v Torontu.

„Přitom není jiná cesta, než zachytit trendy, protože jinam nám světová špička na věky uteče,“ doplňuje Lener, podle nějž se mluvilo i o stavu a vývoji mládežnického hokeje ve světě a rozvoji hráčských dovedností. „Chceme se zbavit toho, aby od útlého dětství byl na hráče vyvíjen výsledkový tlak, spíš nám jde o návrat radosti ze hry a víc u nich podnítit všestrannou sportovní přípravu, než to jen úzce zaměřit na hokej,“ řekl na závěr.

Reklama