Hlavní obsah

Fleischmann přihrál v prodloužení na vítězný gól Colorada

Český hokejový útočník Tomáš Fleischmann pomohl v úterním utkání NHL dvěma asistencemi k vítězství Colorada nad Buffalem 4:3 v prodloužení. Fleischmann nejprve ve 47. minutě přihrál Mattu Duchenovi na vyrovnávací gól na 3:3, 43 sekund před vypršením nastaveného času pak při akci dva na jednoho připravil vítěznou branku pro Davida Jonese.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Hokejisté Colorada Tomáš Fleischmann (vpravo) a Ryan O´Byrne

Článek

"Flash to udělal skvěle," pochválil českého spoluhráče Jones. "Nalákal na sebe obránce a hodně se na něho soustředil i brankář. Když mi poslal puk, zívala přede mnou téměř celá odkrytá branka. Nemohl jsem to mít jednodušší," rozplýval se Jones, jehož těšilo, že Colorado zastavilo sérii čtyř porážek na domácím ledě. "Už jsme nutně potřebovali před vlastními fanoušky zvítězit a trošku se jim odvděčit."

Výhra se ale nerodila snadno. Avalanche sice vedli 1:0 a 2:1, Sabres však v třetí třetině dvěma góly v rozmezí 63 sekund otočili skóre ve svůj prospěch. Domácí trenér Joe Sacco si vyžádal oddechový čas a 31 sekund poté Duchene vyrovnal.

"Jen jsem hráčům řekl, že jsme se odklonili od našeho herního plánu. Domluvili jsme se, že se budeme snažit dostávat puk co nejčastěji do útočného pásma, ale nedrželi jsme se toho. Soupeř využil několika našich chyb, tak mě napadlo, že je akorát správný čas dát se dohromady a zdůraznit hráčům, že je ještě spousta času, abychom s utkáním něco udělali. Duchene vzápětí vstřelil ohromně důležitý gól," prohlásil Sacco.

Body pro Havláta i Kubinu

Asistenci u vítězného gólu si v úterý připsali ještě další dva čeští hokejisté. Martin Havlát pomohl Minnesotě k výhře 2:1 v New Jersey, obránce Pavel Kubina se podílel na jediném gólu v duelu s Washingtonem, který jeho Tampa vyhrála 1:0 v prodloužení.

Havlát přišel k bodu za asistenci jako slepý k houslím. Ve středním pásmu jen postrčil puk obránci Claytonu Stonerovi, který jej hodlal nastřelit podél mantinelu. Kotouč se však svezl po hokejce Ilji Kovalčuka, změnil směr a skončil až v odkryté brance Devils. Gólman Johan Hedberg, který se chystal puk zastavit u zadního mantinelu, na nečekanou dráhu kotouče už zareagoval pozdě.

Pro Stonera to byl premiérový gól v NHL. "Měl jsem kliku. Ale občas prostě potřebujete dát šťastný gól, abyste vyhráli zápas. Moc jsme tyhle dva body potřebovali," radoval se Stoner. "Chcete popsat, jak jsem viděl vítězný gól? Prostě střela golfákem k tyči, která proletěla těsně vedle lapačky brankáře," žertoval trenér Minnesoty Todd Richards, jehož tým vyhrál šestý z posledních devíti zápasů a posílil své naděje na postup do play off.

Brankář Ďáblů, kteří prohráli poosmé z posledních devíti zápasů, náladu na vtipy rozhodně neměl. "Není na tom nic zábavného. Příště si musím výjezd za branku mnohem lépe rozmyslet. Zareagoval jsem instinktivně, nikdy v životě jsem takový odraz neviděl," smutnil Hedberg.

Dvě přihrávky zaznamenal v úterý další český útočník Aleš Hemský, jeho Edmonton však podlehl Detroitu 3:5. Hemský se podílel na obou gólech, jimiž Oilers smazali ztrátu z 1:3. Red Wings pak ale rozhodli o svém triumfu dvěma brankami v 58. minutě.

Vítězný gól vstřelil Todd Bertuzzi, který předtím skóroval už v druhé třetině po přihrávce Jiřího Hudlera a po patnácti zápasech tak ukončil své střelecké trápení. Probudil se v pravý čas, kouč Mike Babcock se totiž v utkání musel obejít bez svých klíčových útočníků Pavla Dacjuka a Dannyho Clearyho. "Teď, když jsme oslabeni, potřebujeme, aby se prosazovali všichni ostatní hráči," poznamenal Babcock.

Svůj osmý gól v sezóně vstřelil útočník Jakub Voráček, jeho Columbus však podlehl Phoenixu 2:4.

Výsledky NHL:
New Jersey - Minnesota 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky: 24. Kovalčuk - 12. Clutterbuck, 42. Stoner (Havlát). Střely na branku: 22:18. Diváci: 13.257.
Washington - Tampa Bay 0:1 v prodl.
Branka: 63. St. Louis (Kubina). Střely na branku: 34:38. Diváci: 18.398.
Phoenix - Columbus 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky: 27. Upshall, 30. Lepisto (Hanzal, R. Vrbata), 52. Doan, 53. Fiddler - 32. Umberger, 48. Voráček. Střely na branku: 33:28. Diváci: 8.222.
Edmonton - Detroit 3:5 (1:1, 0:2, 2:2)
Branky: 12. Brule, 45. Peckham (Hemský), 52. Gagner (Hemský) - 27. a 58. Bertuzzi (na první Hudler), 4. Zetterberg, 31. Draper, 58. Helm. Střely na branku: 25:37. Diváci: 16.839.
Colorado - Buffalo 4:3 v prodl. (2:1, 0:0, 1:2 - 1:0)
Branky: 15. Winnik, 17. O'Reilly, 47. Duchene (Fleischmann, Hejduk), 65. Jones (Fleischmann) - 15. Vanek, 45. Hecht, 46. Montador. Střely na branku: 34:40. Diváci: 12.548.

Reklama