Hlavní obsah

Pod petrohradským koučem Sýkorou se po vyřazení v KHL houpe židle

MOSKVA

Po vyřazení petrohradského hokejového klubu SKA ze závěrečných bojů Kontinentální ligy o Gagarinův pohár se podle vydání listu Izvestija smráká nad dalším působením trenéra Václava Sýkory ve městě na Něvě. Sýkorův ambiciózní tým v nedělním klíčovém čtvrtfinále vypadl s Atlantem Mytišči pod vedením trenéra Miloše Říhy. Ten svede souboj o finále s Jaroslavlí dalšího českého kouče Vladimíra Vůjtka.

Foto: www.hc-ska.ru

Trenér Václav Sýkora na tréninku Petrohradu.

Článek

Osmapadesátiletý Sýkora, který loni dovedl Pardubice k extraligovému titulu, se sám dobrovolně odstoupit nechystá a argumentuje, že tým byl velice blízko vítězství. "Ale vedení klubu má jiný názor," podotkl deník.

"Vítězí hráči, prohrává trenér. Při výběru hráčů bylo možné projevit větší taktickou pestrost a dosáhnout lepšího výsledku," nechal se už slyšet šéf klubu a současně prezident KHL Alexandr Medveděv, který přislíbil citelné změny na soupisce. "Pro Sýkoru tato slova znějí jako rozsudek," dodal list Izvestija.

Brankář Štěpánek by měl zůstat

Naopak v Petrohradu by měl podle deníku zůstat brankář Jakub Štěpánek, jakkoli se v 56. minutě rozhodujícího zápasu s Atlantem dopustil osudové chyby. Ale český brankář svými výkony v sezóně vytlačil z role prvního strážce petrohradské svatyně "slovutného" veterána Jevgenije Nabokova a v základní části soutěže byl třetí podle průměru obdržených branek na zápas.

"SKA se sotva vzdá perspektivního Čecha, s nímž má kontrakt na 2+1 rok," poznamenala Izvestija. O dalších českých hráčích Petrohradu, Petru Čajánkovi a Petru Průchovi, se list nezmínil. Manažer klubu Andrej Točickij se komentáře zdržel s tím, že východiska z krize se má v nejbližší době pokusit nalézt správní rada klubu.

Největší změny za posledních pět let

I Sport-Express považuje za vysoce pravděpodobné, že Petrohrad ještě do konce play off v nynějším složení nepřežije a klub nejspíše čekají největší změny za posledních pět let, o místo může přijít i sám Medveděv.

Podle komentátora tým se Sýkorou poprvé za mnoho let dokázal čelit soupeřům, ale trenér, těšící se prý i ve vlasti pověsti "intrikána s diktátorskými sklony", "dostal příliš mnoho moci" a spolu se svým asistentem Janem Votrubou nastolili "českou diktaturu", což pocítily i opory Petrohradu Kasparaitis, Nabokov, Afinogenov a Markov.

Trenér se podle listu dopustil i dalších chyb: příliš vsadil na Jašina a na Štěpánka, který se sice blýskl v základní části soutěže, ale v play off už nepůsobil jako vzor spolehlivosti.

"Nespěchejte bossové"

Naopak pod titulkem "Nespěchejte, bossové" úterní Sovětskij sport vybídl šéfy klubů k zdrženlivosti; trenéři vyřazených týmů Petrohradu a Omsku si prý zaslouží dostat druhou šanci, a ne srazit hlavu při prvním neúspěchu. Sýkora podle listu zdědil po svém předchůdci Ivanu Zanattovi "tlupu bezuzdných hvězd bez kostry a disciplíny", avšak dokázal přeměnit SKA v bojovný tým s vlastní tváří. Ale ke své smůle nováček v KHL narazil v play off na ostříleného Říhu, který v Rusku působí sedmým rokem. "A koneckonců i legendární hokejový brankář a posléze trenér Nikolaj Pučkov potřeboval devět let, než poprvé dovedl tehdejší Leningrad k bronzu."

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec