Hlavní obsah

Augustin Bubník slaví pětasedmdesátiny

PRAHA

Augustin Bubník, hokejový mistr světa z roku 1949, slaví dnes 75. narozeniny. K významnému životnímu jubileu mu poblahopřáli šéf svazu Karel Gut a generální sekretář Martin Urban, kteří předali oslavenci dres národního týmu s Bubníkovou jmenovkou a s číslicí připomínající jeho významný den.

Článek

"Oslavy budou velkolepé. Na zítřek jsem pozval řadu kamarádů, bývalých hokejistů i rozhodčích, přijít by mělo kolem sto dvaceti lidí," přiblížil dnes jubilant ČTK plány sobotního setkání na pražském Mánesu. O všechny gratulanty se hodlá pečlivě postarat; připraveno bude pečené sele, pivo, moravské víno a hudba ve stylu country.

S hokejem začínal Bubník v pražském LTC a největších úspěchů dosáhl hned po válce, když v roce 1949 ve Stockholmu zvedal nad hlavu trofej pro mistry světa. Na olympiádě ve Svatém Mořici v roce 1948 navíc vybojoval s československým týmem stříbro. Vzápětí se stal stejně jako většina ostatních reprezentantů obětí vykonstruovaného procesu a nejlepší hokejová léta musel strávit ve vězení.

Kariéru ukončila páteř

Po propuštění v roce 1955 hrál sice Bubník dál nejvyšší domácí soutěž, ale za národní mužstvo už si nezahrál. Hokejovou kariéru mu ukončilo zranění páteře v sezoně 1961/62, kdy hájil barvy Slovanu Bratislava.

Bubník po skončení kariéry několikrát trénoval Kometu Brno, největšího uznání se mu však dostalo ve Finsku. Tamní reprezentační tým dovedl v roce 1967 k premiérovému vítězství nad Československem a minulý týden byl uveden do finské hokejové Síně slávy.

Komunisté patří mimo zákon

"Dodnes mě mrzí, že komunistická strana nebyla po sametové revoluci postavena mimo zákon," přiznal aktivní člen Konfederace politických vězňů, že ho velice trápí vzrůstající preference stoupenců někdejšího režimu. "A také to, že řada lidí z těch let buď zůstala ve svých funkcích, nebo má alespoň stále příležitost ovlivňovat vývoj této země," dodal.

Kromě trenérské a funkcionářské práce se angažoval také v politickém dění a od roku 1998 byl v parlamentu po čtyři roky poslancem za ODS. Pracuje jako poradce náměstka ministryně školství a hokeji se přes svůj pokročilý věk stále aktivně věnuje.

Stále se prohání po ledě

"Dvakrát týdně jsem na ledě v Roudnici a před čtyřmi měsíci jsem dokonce odehrál v Hodoníně celý zápas za mužstvo českého senátu a parlamentu proti našim slovenským kolegům. Vyhráli jsme 9:2 a dokonce jsem dal poslední gól," pochlubil se bývalý střední útočník a později obránce.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko