Hlavní obsah

Fasel se netajil nadšením z nové haly

Marek Burkert, Právo

Už popáté zavítal předseda Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel na staveniště multifunkční Sazka Arény v pražských Vysočanech. Tentokrát v doprovodu svých resortních kolegů, kteří do Prahy přicestovali na pravidelné zasedání.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel (uprostřed) se šéfem českéhé hokejového svazu Karlem Gutem (vpravo) při prohlídce rozstavěné Sazka Arény.

Článek

Naposled viděl Fasel stavební práce na přelomu června a července, kdy se zúčastnil zasedání Mezinárodního olympijského výboru. Švýcarský diplomat tak nyní mohl obdivovat pokrok stavebních prací a zejména výjimečné střešní řešení.

"V České republice je to určitě unikát," pochlubil se při včerejší prohlídce haly šéf Sazky Aleš Hušák. Celá konstrukce totiž váží 1200 tun a na ní ještě bude zavěšena videokostka o váze dalších 40 tun. Zástupcům IIHF předvedli zástupci Sazky rovněž malou světelnou show, při níž představili jednotlivé sektory haly a zároveň popsali jejich funkční využití.

V provozu bude pivovod

Pro fanoušky, kteří sem zavítají, má prý hlavní investor stavby příjemné překvapení. "Někdo má vodovod, my budeme mít pivovod. Bude dlouhý tři a půl kilometru a díky němu budeme schopni natočit 8-10 tisíc piv během patnácti minut," překvapil přítomné Hušák.

Nadšení neskrýval ani šéf IIHF. Podle něj bude pražská aréna nejlepší halou v Evropě, která bude využitelná ještě nejméně dalších padesát let a nejen pro hokej. "Myslím, že Češi mohou být na Sazka Arénu pyšní. Vždyť se tu budou pořádat i zápasy v míčových sportech nebo závody v atletice či plavání," řekl Švýcar, jenž si vůbec nepřipouští, že by vysočanská aréna nebyla dokončena včas.

V sázce karton vína

"Věřím, že slib, který mi dal pan Hušák, bude dodržen. Pracuje se tu 24 hodin denně, není důvod o tom pochybovat. Jedná se opravdu o víceúčelové zařízení a fanouškům nabídne veškerý komfort," nešetřil superlativy Fasel.

To Hušák se v minulých měsících vsadil s generálním sekretářem IIHF Janem-Ake Edvinssonem o karton červeného vína, že Sazka Aréna bude stát 28. února. "Dnes už vidím svou situaci špatně, vypadá to, že halu skutečně dokončí," usmíval se zavalitý Švéd, který prý v den otevření vyjede společně s šéfem Sazky na pražský led.

Sleduje prý i Ostravu

Nejvyšší hokejový diplomat prý sleduje i práce na rekonstrukci vítkovického Paláce kultury a sportu. "S pražskou halou se to ale nedá vůbec srovnávat, přesto si myslím, že i na Moravě dělají dobrou práci," tvrdil Fasel.

Jediným minusem tak prý v době konání mistrovství světa bude absence ledu v tréninkové hale, která je rovněž součástí vysočanského areálu Zelený ostrov. "V okolí ale bude vše perfektně zajištěno," vykládal Hušák. Nicméně hokejisté na přelomu dubna a května příštího roku budou využívat i kluziště v pražských Letňanech.

Reklama