Hlavní obsah

Teleaxis: Hokejový svaz řídí parta diletantů

PRAHA

Velmi ostrá kritika Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) se nesla středeční tiskovou konferencí společnosti Teleaxis. Kromě osvětlení všech právních vztahů společnosti se svazem a důvodů plnění či neplnění různých závazků se účastníci schůzky především dozvěděli, že Teleaxis hodlá na svaz podat několik žalob za poškození společnosti.

Článek

Tiskové konferenci byl přítomen i generální sekretář svazu Martin Urban, který kritiku ČSLH přešel s úsměvem. "Nebudeme na tyto výroky reagovat. Se Sazkou máme výhodnější podmínky, než měl letos finský svaz s vedením Hartwall Areny, a obě smlouvy by měly být už brzy podepsány," zdůraznil.

Hokejový svaz spolupracuje s Teleaxisem už od roku 1993, a firma se mu od té doby stará o veškeré marketingové záležitosti. Poslední smlouva byla uzavřena v roce 2000 na tři roky s tříletou opcí a měla vypršet posledním dnem letošního roku. V červenci ale svaz překvapivě oznámil, že chce stávající smlouvu vypovědět.

Žalovat bude Teleaxis

V pátek pak ČSLH dokonce na svého dlouholetého partnera podal návrh na konkurz. Teleaxis ale přechází do útoku s tím, že on se cítí být v celé kauze tím poškozeným a hodlá naopak žalovat svaz. K podání trestního oznámení má údajně požehnání i od Eurotelu, hlavního sponzora českého hokeje. Ten to ale v dnešním vyjádření pro ČTK popřel.

Vyloučeno však není ani mimosoudní vyrovnání. "To samozřejmě připadá v úvahu. Dokonce už na tom byli 14. září tohoto roku obě strany dohodnuty. Pak se ale zástupci svazu ozvali, že s tím nesouhlasí a že svaz podá žalobu," řekl novinářům generální ředitel Teleaxisu Miloš Broukal.

Platit by měl svaz, ne my

Hokejový svaz vypověděl Teleaxisu smlouvu už v červenci, ačkoliv stávající kontrakt má vypršet až na konci roku. Svaz se ale cítil být poškozen, když Teleaxis pozastavil pravidelné splátky a údajně už dluží kolem 28 miliónů korun. Z toho důvodu chce Teleaxisu vypovědět i smlouvu o komerčních právech pro mistrovství světa v České republice 2004, která byla uzavřena už před čtyřmi lety.

Pozastavení splátek potvrdil i Teleaxis. "V době, kdy svaz vypověděl smlouvu, nám dlužil peníze. A my se v takovém případě můžeme bránit jediným způsobem: přestaneme platit a uvalíme sankce," vysvětlil předseda představenstva společnosti Peter Kovarčík. Jako příklad neplnění závazků uvedl pořádání ankety Zlatá hokejka, kterou svaz i přes smlouvu s Teleaxisem pravidelně svěřil úplně jiné společnosti.

Komu patří práva na MS 2004?

Rovněž se cítí být dotčen tím, že svaz označuje za neplatnou smlouvu o komerčních právech pro MS 2004. "Výpověď smlouvy ze strany svazu je diletantská, stejně jako výpověď kontraktu o MS. Na přípravě šampionátu pracujeme už od roku 2000 a veškeré dosavadní náklady nás zatím přišly na 56 miliónů korun. Ať nám to tedy svaz zaplatí, pak jsme vyrovnaní," láteřil Kovarčík.

"Se svazem jsme podepsali smlouvu na 3+3 roky, ne na tři roky. Když byl kontrakt před podpisem, tak si pan Gut řekl ještě o dalších pět miliónů ročně. To jsme podmínili tím, že s Teleaxisem bude uplatněna opce na další tři roky, včetně komerčních práv  na šampionát. My jsme své závazky splnili, svaz ne," stěžoval si Kovarčík.

.:ANKETA:
Zamlouvají se vám poslední kroky hokejového svazu? Hlasujte na konci článku

V pozadí prý stojí Sazka

"Když jsem se ptal pana předsedy Guta, proč po 10 letech nechce akceptovat smlouvu, kterou sám podepsal, bylo mi odpovězeno jednoduše: Nic není věčné," nevycházel z údivu Kovarčík. Podle jeho názoru vsadila klín mezi Teleaxis a svaz společnost Sazka, která vlastní halu pro šampionát a chce mít pod kontrolou i všechny ostatní aktivity.

"Návrh smlouvy Sazky se svazem pro MS je pro svaz naprosto nevýhodná, a dosavadní absencí smluv o pronájmu a prodeji vstupenek Sazka svaz jednoduše vydírá. Je velmi pravděpodobné, že Sazka hned po mistrovství světa hodí halu na krk státu nebo městu. Dejte na moje slova," burcoval Kovarčík.

"A šest miliard, které si účtuje za halu? To je prodražení o 100 %," tvrdí Kovarčík s tím, že měl možnost poznat řadu hal stejné kapacity po celém světě. Rovněž poukázal na to, že Teleaxis už dávno upozorňoval na všechny nedostatky kolem výstavby haly pro šampionát. Marně.

Gut je jenom loutkou

Na paškál si Kovarčík vzal i vedení ČSLH, kde podle něj za nitky tahají určití činovníci z největších klubů, kteří s předsedou svazu Gutem umně manipulují. "Dokud byli na svazu lidé jako pan Micka, vše klapalo a žádné problémy nevznikaly. V současnosti svaz neřídí Gut, ale pánové Kusý, Koželuh a Šatava. Možná také Urban," uvedl Kovarčík.

"Bylo možné se ke konci roku elegantně rozejít, ale není možné dělat takové skandály jako svaz, a to v době příprav na mistrovství světa," uzavřel Kovarčík s tím, že existuje ještě jedna varianta řešení. "Neplatit svazu už žádné peníze a upustit od sankcí. Svaz za to dodrží sponzorské závazky. Svaz ale prohlásil, že hodlá dodržet smlouvy jen s těmi sponzory, které uzná za vhodné," pokrčil rameny Kovarčík.

Reklama

Související témata: