Hlavní obsah

Barinka chce hrát i se zlomeným nosem

Martin KézrPrávo

Čeští hokejisté do dvaceti let musí v úterý na mistrovství světa v Helsinkách porazit Švýcary, jinak si mohou zavřít cestu k medaili. Existenční zápas ve skupině chce odehrát i nejlepší z obránců Michal Barinka, byť si ze smolně ztraceného duelu s domácími Finy odnesl zlomený nos.

Článek

Nejhorší pro obránce Norfolku, farmářského mužstva Chicaga, ale byla hodinová jízda do nemocnice, kde mu v neděli večer pomalu ani nechtěli udělat rentgen. "Vedle úrazu v obličeji si ze zápasu odnesl i pohmoždění krční páteře. Chtěl by však obětavě hrát s celoobličejovým krytem. Rozhodující slovo však bude mít lékař," líčí z hotelu Pasila trenér Alois Hadamczik.

Během pondělního volna se tým snažil setřást zklamání z prohry se Suomi, nad nimiž ještě v závěru druhé třetiny vedl o dva góly, ale po třech brankách v rozmezí šestnácti minut odešli poraženi. "V rozhodujících okamžicích jsme hráli příliš lehkovážně, přenechali soupeři střední pásmo a polevili v bruslení. Finy jsme pustili do zápasu a sami zbaběle zalezli," vysvětluje příčiny nezdaru kapitán Jiří Hudler.

Chtějí se vyhnout chybám v závěru

Nabitý program šampionátu nutí hráče už hledět k dalšímu zápasu. "Kluci si uvědomují nutnost vítězství nad Švýcarskem i fakt, že už nemohu udělat stejné chyby jako v závěru proti Finům," tvrdí Hadamczik, pro jehož tým pak bude posledním soupeřem ve skupině v silvestrovském odpoledni dosud zcela suverénní Kanada.

Hadamczik na tréninku zamíchal sestavou a těšilo jej, že na led už mohli vyjet i Šmíd se Šindelem, kteří kvůli střevním obtížím vynechali duel s Finy. "Dohromady necháme nejproduktivnější dvojici Hudler, Olesz a k nim bychom asi přidali Klepiše. Šindel by si mohl dobře rozumět s Vondráčkem," uvažuje o sestavě Hadamczik.

Vyrazili na Kanadu

Odpoledne pozval na pohovor především hráče působící za oceánem v juniorských soutěžích. "Hlavně od Fleischmanna, Koreise, Kanka bychom chtěli vidět víc nápaditosti ve hře, důrazu, ale i zodpovědnosti. Také obránci Vágner s Chvátalem dělají víc chyb, než by se zdálo únosné," přiznává Hadamczik.

Večer se mužstvo chystalo do hlediště Jäähälli na zápas jejich zítřejších soupeřů Kanaďanů s Ukrajinou, v hlavě ale měli mladíci spíš Švýcary. "Viděli jsme z jejich utkání jen pár minut, žádní slaboši to však nejsou. Hokej hrát určitě umí, jenže my už si nemůžeme dovolit žádné zaváhání," doplňuje Hudler.

Reklama