Hlavní obsah

Telefonát ze Sazka Arény? Nemluvte o hokeji!

PRAHA

Sdělit kamarádovi, jak probíhá utkání českých hokejistů v nové Sazka Aréně? Nemyslitelné. Pokud si nedáte pozor a do mobilního telefonu budete popisovat průběh utkání, dění na ploše i v hledišti, budete mít potíže. "Poznáte naši dokonalou bezpečnostní službu," poznamenal Jan Vala ze společnosti Bestsport, která arénu spravuje.

Foto: halasazka.cz

Počítačová studie hokejového zápasu v multifunkční Sazka Aréně.

Článek
Fotogalerie

V aréně, která nabízí komfort až sedmnácti tisícům diváků, bude platit spousta omezení a zákazů. Telefonování samozřejmě zapovězeno není, ovšem popisovat, co se děje v hale, už ano.

"Je zakázán přenos a napomáhání při přenosu, vyprávění, výroba obrázků a reprodukce utkání jakýmkoliv způsobem včetně internetu a mobilních telefonů," uvádí se na vstupence. "Telefonovat tedy můžete, ale nesmíte referovat o tom, co vidíte," dodal Vala.

Nefotit, netočit...

Toto opatření je údajně namířeno především vůči lidem, kteří by chtěli pirátsky, bez řádné novinářské akreditace, informovat o hokejovém zápase například posluchače soukromých rádií. Fanoušky, kteří se přišli hokejem jen bavit, se prý tento zákaz výrazně nedotkne. "Týká se to těch, kteří by mohli vykonávat nějakou černou práci pro jiné. Známe českou vynalézavost, tak na to předem upozorňujeme," uvedl mluvčí.

Lidé musejí navíc doma nechat fotoaparáty a všechny další přístroje, které umožňují přenos dat, zvuků a obrázků. To ale není příliš obvyklé řešení. Na světových šampionátech i olympijských hrách jsou v hledištích často vidět blesky fotoaparátů. Ani v nejvyšších domácích fotbalových a hokejových soutěžích se nic podobného nepraktikuje.

Vstup jen pro střízlivé

Stejně jako na akcích podobných svým rozsahem nesmějí mít diváci při hokejovém MS s sebou ani deštníky, přinesené jídlo a pití, lahve, nádoby všeho druhu, plechovky, politické a reklamní materiály, sklo, alkohol, drogy a jiné omamné látky, zavazadla větších rozměrů, zbraně a všechny další předměty, které při vstupní osobní prohlídce bezpečnostní služba vyhodnotí jako nebezpečné.

Smůlu budou mít i ti, kteří na zápas přijdou viditelně posilněni alkoholem nebo drogami - dovnitř je ochranka nepustí. Kouření bude dovoleno jen ve vyhrazených prostorech.

Organizátoři předem varují i opozdilce - kdo dorazí po začátku utkání, vpustí ho pořádková služba až "v příhodné přestávce". Pořadatelé doporučují, aby diváci ve vlastním zájmu dorazili do arény již dvě hodiny před začátkem utkání, a to nejlépe městskou hromadnou dopravou.

Přísná bezpečnostní opatření

Nejdříve návštěvníci projdou bezpečnostním rámem, kontrolovat se budou i jejich zavazadla, teprve poté mohou obdivovat hlediště i zázemí moderní budovy. "Po 11. září víme, že taková soustředěnost lidí na jednom místě je riziková. Kdyby se stal nějaký teroristický útok, tak by to bylo se strašlivými důsledky. Proto musejí být bezpečnostní opatření jiná, než bývala. Jsou přísná," poznamenal Vala.

Obdobná bezpečnostní opatření podle něj platí i v zahraničí při sportovních či společenských událostech takového rozsahu a významu. "Všechno se uskutečňuje za určitých pravidel. Kdo je bude dodržovat, bude o něj vzorně postaráno. A myslím, že lépe, než si umí zatím divák představit," slibuje Vala.

Velkolepá hala v Libni za šest miliard korun s unikátní střechou ve tvaru deštníku, nezvykle strmými ochozy zajišťujícími dobrý výhled, luxusními boxy i bohatou nabídkou občerstvení má před sebou poslední fázi výstavby. Bude dějištěm sportovních klání, koncertů či společenských událostí, ročně nabídne zhruba 125 akcí.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko