Hlavní obsah

Pořadatelé hokejového MS v Ostravě porušili vyhlášku

OSTRAVA

Pořadatelé mistrovství světa v ledním hokeji včas neoznámili radnici Ostrava-Jih konání šampionátu. Porušili tak závazně obecnou vyhlášku obvodu o vybírání poplatků ze vstupného. Ani vyúčtování pak nestihli předložit v předepsané časové lhůtě.

Foto: www.arena-vitkovice.cz

Ostravskou část hokejového šampionátu hostila vítkovická ČEZ Aréna.

Článek

Podle generálního sekretáře Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) artina Urbana s radnicí obvodu jednal místopředseda organizačního výboru František Černík, který je zároveň ostravským zastupitelem za SNK.

"Černík je nyní v Americe, až se vrátí, musím si to s ním vyjasnit. Mám od něj ale zprávy ještě z období před šampionátem, že jednání proběhlo," doplnil Urban. Černík ze zámoří reaguje slovy: "Samozřejmě, že jsme na Ostravu-Jih dali požadavek už před mistrovstvím světa."

Oznámení až po konci MS

Úředníci obvodu ale mají ve svých záznamech něco zcela jiného. "Organizátoři mistrovství světa včas nesplnili svou oznamovací povinnost," tvrdí Eva Müllerová z odboru školství a kultury. Akci měl ČSLH oznámit podle vyhlášky minimálně tři dny před začátkem mistrovství. Že se ale šampionát bude konat, svaz podle ní oficiálně oznámil až po jeho skončení.

"Nejdříve nám dělalo problém vůbec najít, kdo šampionát pořádal. Pak jsme zkontaktovali Český svaz ledního hokeje a poté, co jsme je upozornili na jejich ohlašovací povinnost, to již mělo rychlý spád a bezodkladně ji splnili," popsala událost Müllerová. Pokuta svazu za to nehrozí, vyhláška podle Müllerové neobsahuje sankce.

"Jednali jsme i se současným vedením obvodu. Nevím, jak jsme akci přesně oznámili, ale dopis tam nějaký byl a máme i odpověď. Nevím přesně, jestli to bylo na tom úplně správném papíře..." reagoval na nařčení z nesplnění povinnosti Černík.

Čeká se na vyúčtování ze Sazky

Starosta obvodu Ostrava-Jih Otakar Veřovský (ČSSD) ale komentoval nedodržení termínu slovy: "Nesvědčí to o dobré úrovni českého hokejového svazu, respektive pořadatelů mistrovství světa v ledním hokeji."

Upozornil také na to, že pořadatelé měli do patnácti dnů, "maximálně do třiceti s oběma zavřenýma očima" vše řádně vyúčtovat. I když se mistrovství konalo od 24. dubna do 9. května, a v Ostravě skončilo 3. května, zatím se tak nestalo.

"Svoji povinnost splníme," slibuje generální sekretář svazu Urban s tím, že se stále čeká na vyúčtování od Sazky. I přesto už ale ví, že pořadatelé Praze zaplatí ze vstupného pět miliónů korun. Kolik to bude v Ostravě zatím netuší.

Na samotné radnici Ostrava-Jih kolují nejrůznější fámy, kolik vlastně obvod dostane. Objevuje se i suma deset miliónů korun. "Tuto částku v žádném případě nepotvrzuji," odmítá Urban.

"Tak jako jsme se v Praze dohodli na nižší částce, tak věřím, že se dohodneme i v Ostravě. Mimo jiné i z tohoto důvodu část mistrovství připadla právě tomuto městu."

Svaz zřejmě platit nebude

Protože je Český svaz ledního hokeje občanským sdružením, zřejmě nakonec nezaplatí obvodu ani korunu. "Občanská sdružení jsou podle naší vyhlášky osvobozená od platby poplatku ze vstupného. Nikdy se nepočítalo s tím, že občanské sdružení bude tyto velké akce organizovat. Většinou jsou to jen zájmové organizace bez prostředků," dodala Müllerová s tím, že každá obec či město má tuto vyhlášku postavenu jinak.

Pokud by pořadatelem mistrovství nebylo občanské sdružení, náleželo by obvodu pět procent z celkové ceny za prodané vstupenky pro ostravskou část mistrovství. To je běžná sazba obvodu za poplatky ze sportovních akcí.

Reklama

Související témata: