Hlavní obsah

Stanleyův pohár začne pouť po ČR v Písku

PRAHA

Česká republika je už díky kvalitám svých hokejistů z NHL při putování Stanleyova poháru po světě tradiční destinací. Slavná trofej sem zavítala už pětkrát po sobě a hokejoví fanoušci nebudou ochuzeni ani letos. Postarali se o to obránci Pavel Kubina a Stanislav Neckář z Tampy Bay, letošní šampioni nejslavnější ligové soutěže.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Loni se s pohárem pochlubil Richard Šmehlík, letos ho znovu do Ostravy přiveze Pavel Kubina

Článek

Necelý metr vysoký a šestnáct kilogramů vážící pohár přistane v doprovodu svých strážců v pátek krátce po deváté hodině na letišti v Praze, kde už na něj budou oba hokejisté čekat. Každý hráč vítězného mužstva má podle zavedených pravidel trofej po dobu čtyřiadvaceti hodin k dispozici. Jako první dostane šanci se s ním potěšit Neckář, v sobotu si ho převezme Kubina.

"Ve dvě hodiny odpoledne nebo tak kolem půl třetí bude Stanley Cup k vidění na zimáku v Písku a potom ve škole, kam Standa chodil," přiblížil Neckářův zástupce Jaromír Henyš část chystaných oslav v Písku. Od 17:00 je připravena akce s fanoušky na náměstí, později by se měl hokejový grál objevit v Hotelu City, jehož vlastníkem je bratr dalšího předního jihočeského hokejisty Jiřího Lály. Odtud se mistr světa z roku 1996 z Vídně chystá s trofejí vyrážet na různé privátní večírky.

Další na řadě je Ostrava

Kubina s Neckářem triumfovali v NHL poprvé a oslavy spojené s příjezdem poháru lorda Stanleyho si tudíž chtějí řádně vychutnat. Proto se také Kubina Neckářovy párty osobně zúčastní a oba pak v sobotu odletí do Ostravy, kde budou oslavy pokračovat.

"Pošleme pro pohár zvláštní letadlo do Plzně. To je z Písku nejbližší letiště," vysvětlil Kubina, který chystá obdobnou show. Na severu Moravy, kde se loni objevil díky prvenství Richarda Šmehlíka z New Jersey, budou příznivci moci slavný pohár obdivovat rovněž na několika místech. Od 11:00 bude na dvě hodiny v rámci bohatého kulturního programu vystaven v ostravském nákupním centru Futurum a v 16:00 ho Kubina přiveze do rodných Janovic, malé vesničky na úpatí Beskyd.

Fotbal na škváře nikomu nevadil

"Někdy mezitím se s ním chceme zastavit na dětském oddělení frýdecko-místecké nemocnice, ať z toho něco mají i ti nejmenší," prohlásil dvojnásobný mistr světa. Janovice si oslavy nejslavnějšího rodáka budou vychutnávat do pozdního večera. Kubina si pro tu příležitost sestavil fotbalový tým z kamarádů a v 17:00 vyzve místní jedenáctku. Kuriozitou je, že sledované klání se odbude na škvárovém hřišti. Travnatá plocha totiž prochází rekonstrukcí.

"Jsem rád, že na tuhle variantu přistoupil každý z těch, koho jsem pozval," oddechl si. Mezi pozvanými osobnostmi jsou například František Černík, Petr Svoboda, Martin Prusek, Václav Varaďa, Marek Malík, Vladimír Vůjtek i tenisté Petr Korda s Radkem Štěpánkem. Po fotbale se konvoj vrátí do centra Ostravy. Stanley Cup podruhé během roku zavítá na proslulou Stodolní ulici. "Tady se uvidí, co vydrží," nadhodil Kubina s úsměvem.

Dočká se i prezident

V neděli si pohár vyzvedne Slovák Martin Cibák, ale už v pondělí bude nakrátko znovu v Praze. Neckář s Kubinou ho v průběhu dopoledne přijedou ukázat na Pražský hrad prezidentovi Václavu Klausovi. "Poprvé bude Stanley Cup na Hradě. Moc si vážíme toho, že nás pan prezident přijal," uvedl Kubina.

Proslulý vítězný hokejový symbol pobýval v minulých dnech v Bělorusku, na Ukrajině a v Rusku, kde si s ním užívali gólman Nikolaj Chabibulin a útočníci Ruslan Fedotěnko a Dmitrij Afanasenkov.

Reklama

Související témata: