Hlavní obsah

Stanleyův pohár ostravskou misi přežil

OSTRAVA

Hokejista Pavel Kubina, který letos s Tampou Bay vyhrál zámořskou NHL a v sobotu si užíval svůj den se slavným Stanleyovým pohárem, si zatipoval, že až Ostrava opravdu prověří, co 89 cm vysoká trofej vydrží. Stříbrná mísa na vysokém podstavci ale přežila, i když si asi užila své.

Článek

Nechybělo mnoho a trofej se ztratila jako loni, kdy ji do Ostravy vezl Richard Šmehlík. Důvodem byly bujaré oslavy Kubinova spoluhráče Stanislava Neckáře v Písku. "Já šel spát ve tři ráno, a když se po chvíli vzbudím, jsem pořád sám. V šest hodin jsem proto vyrazil do města a náhodou na Standu s trofejí i partou kamarádů narazil na náměstí," smál se Kubina. Dva bodyguardi ze zámoří v té době už dávno spali.

Řídil i letadlo

Hokejista předem daný program dodržel s vypětím sil. Když přilétal se slavnou trofejí k Ostravě, pilot jej mile překvapil a třikrát obkroužil Janovice, kde je urostlý obránce doma. "Lítali jsme snad třicet metrů nad zemí. To se museli lidi asi divit, ale možná pochopili, že jsem to byl já," vylíčil zážitky Pavel Kubina a přiznal, že na chvíli během krátkého letu z Písku usedl i za knipl a vyzkoušel si, jak se letadlo ovládá.

V Ostravě se slaví pořád

Od 10 hodin už jej čekalo několik stovek příznivců v obchodním centru Futurum v centru Ostravy. Černá limuzína s cenným nákladem dorazila o chvíli později, než bylo v plánu, ale nikomu z fanoušků, z nichž měla řada na sobě i repliku Kubinova dresu Tampy Bay s číslem 13 na zádech, to vůbec nevadilo.

Hráče přišel pozdravit i ostravský primátor Aleš Zedník. "Už to mám skoro nacvičené. Stanleyův pohár tady teď máme každý rok, letos jsme oslavili i fotbalové mistry z Baníku. Doufám, že to bude pokračovat," uvedl primátor. Od obránce dostal dres a na oplátku Kubinovi věnoval pamětní medaili, knihu a bylinný likér.

Zapózoval i v posteli

Trpělivě, víc než hodinu, se hokejista fotografoval s fanoušky a 16 kg vážící trofejí, pak měli stejnou možnost sami příznivci. Před polednem se ale černá limuzína s kompletním osazenstvem znovu rozjela. Následovala zastávka v nemocnici ve Frýdku-Místku a poté už byly dalším cílem Janovice, nevelká obec v úpatí Beskyd, kde je účastník olympiády v Salt Lake City doma.

Kubina s pohárem zapózoval i v posteli, ale brzy už spěchal na místní fotbalové hřiště, kde byly oslavy v plném proudu. Tam už na něj čekalo víc než dva tisíce fandů. V exhibičním zápase nastoupil Kubinův tým s kamarády, hokejisty Malíkem, Kubou, Pruskem, Varaďou, Neckářem, Vůjtkem, Holaněm či tenisty Kordou se Štěpánkem proti domácí jedenáctce a remizoval 2:2.

Velký den oslavil gólem

První gól týmu hvězd vstřelil sám oslavenec. "Bylo to moc fajn, jen mi vadila ta škvára. Rád bych poznal toho chytráka, který kdysi vymyslel, že na něčem podobném se smí hrát fotbal," kroutil hlavou bek Vancouveru Marek Malík. Následoval zlatý hřeb programu, banket v hotelu Atom a noční zastávka ve dvou barech na Nádražní ulici, která je vstupem na slavnou Stodolní.

Stříbrná mísa šla z ruky do ruky, nalily se do ní litry šampaňského, ale když ji Kubina s přítelkyní Andreou, dcerou prezidenta vítkovického hokeje, a Neckářem nakládali před pátou hodinou ranní do připraveného taxi, mohl oslavenec uznale dodat: "Vydržela. To je co říci." V neděli oba hráči asistovali při oslavách útočníka Tampy Martina Cibáka na Slovensku a dnes v 9.30 pohár ukončí československou misi, když oba obránce přijme na Pražském hradě prezident republiky Václav Klaus.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články