Hlavní obsah

V možnostech, jak uctít Hlinku, má přednost Litvínov

PRAHA

Tragická smrt Ivana Hlinky zasáhla jako blesk celý, a nejen hokejový národ. Velikost trojnásobného mistra světa, úspěšného trenéra, strůjce slavného vítězství na olympiádě v Naganu, si dobře uvědomují činovníci v Praze i Litvínově a hledají způsoby, jak důstojně uctít Hlinkovu památku.

Článek

Média v posledních dnech přinesla spekulace o možnosti změny názvu nejmodernější haly v Evropě, vysočanské Sazka Areny s ohledem na jméno jedné z největších postav naší hokejové historie.

"Představitelé občanského sdružení Zelený ostrov, většinového vlastníka Sazka Areny, registrují názory veřejnosti po tragickém úmrtí Ivana Hlinky a budou se možností uctění jeho památky zabývat po skončení olympijských her v Aténách," tlumočil pro Sport.cz názor majitelů haly mluvčí společnosti Sazka Zdeněk Zikmund.

Při jednání o tom, jak tragicky zesnulého trenéra hokejové reprezentace uctít, nebude konzultována jen možnost přejmenování haly, ale i další způsoby, jak věnovat Hlinkovi vzpomínku.

"Těch možností je několik. Vedle zmínění jeho jména v názvu haly například jeho zviditelnění v Síni hokejových tradic, umístění pamětní desky nebo - jak je to obvyklé v zahraničí - pojmenování části Areny jeho jménem," přiblížil Zikmund.

Vlastníci pražské haly si nicméně dobře uvědomují, že Hlinkova osobnost je spjata především s Litvínovem, kde prožil většinu své aktivní kariéry, ať už jako hráč, trenér či klubový činovník. "V tomto ohledu mají litvínovští jednoznačně právo první volby," uzavřel Zikmund.

Litvínov chystá důstojný hold

Toho jsou si na severu Čech dobře vědomi a hodlají největší osobnosti regionu vzdát důstojný hold. "Zatím je předčasné hovořit o konkrétní podobě, jak Ivanovi Hlinkovi vyjádříme úctu. Samozřejmě padaly návrhy na vyvěšení dresu, možné připomínky na dresech extraligových hráčů a v úvahu přichází i možnost dát zimnímu stadiónu jeho jméno," řekl tiskový mluvčí litvínovských hokejistů Vladimír Novotný.

"Tuto variantu ovšem musí posvětit litvínovské zastupitelstvo, hala totiž patří městu," dodal Novotný. Ve vestibulu litvínovského zimního stadiónu je momentálně zřízeno pietní místo, kam lidé přicházejí zapálit svíčky a položit květiny na Hlinkovu památku.

Hlinka, jenž převzal hokejovou reprezentaci po Slavomíru Lenerovi, podlehl v pondělí zraněním, která utrpěl při autonehodě nedaleko Karlových Varů. [celá zpráva]

Na místo reprezentačního lodivoda, který měl ve čtvrtek zahájit soustředění před nadcházejícím Světovým pohárem, byl dočasně jmenován trenér extraligové Slavie Vladimír Růžička. [celá zpráva]

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko