Hlavní obsah

Litvínov dal sbohem Ivanu Hlinkovi

LITVÍNOV

Zármutek, slzy a květiny zaplavily ve středu v poledne městský hřbitov v Litvínově na Mostecku spolu s tisícovkami lidí, které se přišly rozloučit s bývalým hokejovým reprezentantem a trenérem Ivanem Hlinkou. Ke hřbitovu proudily davy zarmoucených hokejových fanoušků už hodinu před začátkem obřadu.

Článek

Do areálu se vešla jen část lidí, spousta dalších zůstala za branou. Nevelká obřadní síň pak poskytla soukromí jen nejužšímu kruhu rodiny a přátel. Před vchodem do smuteční síně musel zůstat i bývalý hokejista Petr Rosol nebo reprezentační trenér Slavomír Lener. Těsně před začátkem obřadu přivezl vrtulník i premiéra české vlády Stanislava Grosse.

Přesně v poledne zahájil rozloučení pěvec Národního divadla František Černý českou hymnou. Pak obránce Jiří Šlégr slíbil Hlinkovi, že se hokejisté budou jeho jménem rvát o vítězství a zadoufal, že je při tom Hlinka uvidí z nebeského kluziště.

Poslední smuteční řeč pronesl herec Josef Vinklář. Jeho slova však už slyšeli jen lidé v obřadní síni a ti, kteří stáli velmi blízko u reproduktorů.

"Člověk obyčejný, jako krajíc chleba"

"Co je, nic neslyšíme," mírně narušil pietu neklid hostů z nejzazších řad. Vinklářovo přiznání k obdivu Hlinkova obyčejného lidství totiž kvůli nepříliš dobrému ozvučení slyšeli jen někteří, a tak jim hrdla dojetím stáhlo až pět písní v podání Jaromíra Nohavici, bratrů Nedvědů, Věry Špinarové a slovenské skupiny Elán. Po Vodě, čo ma drží nad vodou, už se slzy koulely nejen po tvářích žen, ale nakreslily mokrou cestičku i na bolestí stažených obličejích mužů.

"Byl to člověk obyčejný, jako krajíc chleba a hrnek čerstvýho mlíka," nezastíral dojetí nad Hlinkovou smrtí herec Vinklář. "Byl to nejen symbol úspěšného československého a českého hokeje, ale hlavně vzácný člověk, dobrý kamarád," zadrhávala se slova v hrdle Karla Guta.

Hlinkově památce se přišli poklonit i další lidé, jejichž jména se spojují s klíčovými momenty historie českého hokeje: Robert Reichel, Martin Ručinský, Jordanis Karagavrilidis, Josef Augusta.

VZPOMÍNALI
"Ivana jsem poznal jako skvělého člověka a velkého vlastence v tom správném slova smyslu. Je mi smutno, když tady vidím lidi, které měl Ivan tolik rád kolem sebe. I když po Naganu jsme už hokejově nespolupracovali, pořád jsme si volali. Naposledy jsem se setkali při vyhlášení Zlaté hokejky v Karlových Varech. Byl jsem tady před třemi lety i při posledním rozloučení s Ivanovým otcem. A moc těžce nesu, že jsem tady podruhé tak brzy...," vzlykal Stanislav Neveselý.
"Naše hráčská i trenérská generace na Ivana nikdy nezapomene," říkal potichu Jaroslav Hübl, bývalý Hlinkův spoluhráč z Litvínova. "Pro mě byl opravdovým hokejovým učitelem, protože jsem jako zelenáč začínal vedle něj v mužstvu. K tomuto městu patřil a neochvějně se k němu za každých okolností hlásil. Mrzí mě, že se nedočkal mistrovského titulu svého milovaného klubu."

Na rozloučení se čekalo dlouho

Umělecký svět reprezentoval například Petr Janda ze skupiny Olympic nebo topmodelka Eva Herzigová. Nejvíc však přišlo obyčejných lidí. "Je mi jedenaosmdesát let a miluju hokej a fotbal. A Hlinka byl můj favorit. Když jsem se o jeho smrti dozvěděla, moc jsem plakala," přiznala se stařičká Olda Králová, která na pohřeb přijela až z Úštěcka.

Když rodina a přátelé Ivana Hlinky opustili hřbitov, mohli do obřadní síně i ostatní. Na moment, kdy projdou dveřmi přeplněné síně, se čekalo dlouhé minuty. "Dostanu se dovnitř, i kdybych tu měla být do večera. Byl to můj spolužák. Jeho smrt mi rve srdce," odvrátila tvář jedna z žen v dlouhém zástupu smutečních hostí Jana Hudíková.

Květiny na poslední cestu přinesli charismatickému čtyřiapadesátiletému koučovi zralí muži, mladé ženy, děti, stařečci i stařenky. Stuhy na věncích z chryzantém, lilií, hortenzií i karafiátů zase prozrazovaly bolest Hlinkových spoluhráčů i hokejistů, které trénoval v Omsku.

Reklama

Související témata: