Hlavní obsah

'Hlinkovo dvojče' Bubla se vrací na litvínovský led

Josef PešoutPrávo

Čtrnáct let nebyl až do letošního srpna někdejší slavný hokejový obránce Jiří Bubla v Čechách. Tragické úmrtí Ivana Hlinky, dlouholetého spoluhráče z Litvínova, tehdejší československé reprezentace i ze společného angažmá v zámořské NHL, však přimělo trojnásobného mistra světa (1972, 1976 a 1977), který nyní žije v kanadském Vancouveru, k cestě do rodné vlasti.

Foto: www.hokej-litvinov.cz

Jiří Bubla na archivním snímku ze sedmdesátých let.

Článek

A svůj měsíční pobyt v republice završí v pátek na zrekonstruovaném litvínovském ledě jako jeden z hlavních aktérů vzpomínkového utkání, organizovaného na Hlinkovu počest.

"Během kariéry jsem hrál se spoustou vynikajících hokejistů, ale s Ivanem jsem toho prožil zdaleka nejvíc. Dokonce o nás kdysi psali jako o hokejových "dvojčatech". Když mě Litvínovští oslovili s prosbou, abych si v září zahrál v chystaném utkání, neváhal jsem. Tohle se přece nedalo odmítnout," prohlásil Bubla.

Po Hlinkově pohřbu se mu nechtělo letět zpět do Kanady a pak znovu do Česka, proto zůstal až do těchto dní. "Vždyť tady mám bratra, syna a pořád mnoho kamarádů, s nimiž jsem se předtím dlouho neviděl. Třeba při úterním zápase Litvínova s Pardubicemi jsem si v hledišti popovídal s několika bývalými spoluhráči. Minulý týden jsem si v klidu znovu prošel Prahu i Karlovy Vary," svěřil se čtyřiapadesátiletý Bubla.

V pátek nastoupí v jedné obranné dvojici se svým synem Jiřím Šlégrem, reprezentačním obráncem a staronovou posilou Severočechů pro extraligu.

Široký litvínovský led

"Už jsem si byl párkrát zatrénovat. Litvínovské kluziště se mi ale zdá nějak široké," lehce se usmívá bývalý bek, který v dobách největších úspěchů udivoval skvělou fyzickou kondicí.

"Jako mladý jsem skoro nepotřeboval střídat, ale věk nejde zastavit. Ve Vancouveru si občas zahraji za staré pány, což je spíš jen takové klouzání po ledě," glosuje svou sportovní současnost někdejší obránce Dukly Jihlava (dva mistrovské tituly v letech 1970 a 1971), Litvínova a pražské Sparty, z níž se v roce 1981 vydal do NHL.

V neděli odlétá do Vancouveru. "Už v pět ráno musím být v Praze na letišti, snad nezaspím," přesouvá myšlenky k dalším dnům. A kdy se zase objeví v Česku? "Doufám, že brzy. Když to dobře dopadne, chtěl bych přiletěl už příští rok na delší dovolenou," plánuje Bubla.

Reklama

Související témata: