Hlavní obsah

Prezidentské volby v USA sledují i čeští hokejisté

Většinou jen zprostředkovaně a velmi omezeně, nicméně přesto s jistým zájmem sledovali volby v USA také čeští hokejisté působící v tamní NHL. Elitní světová soutěž je ve výluce, takže drtivá většina českých vyslanců si našla angažmá v české extralize. Právě odtažitost od dění na druhé straně Atlantiku způsobila jejich nižší zájem a přehled než obvykle.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Jaromír Jágr očekává ve volbách těsný výsledek.

Článek

"Je to těžké sledovat, když tam nejsi. V době, kdy jsem ale pobýval v Americe, tak jsem se díval na přímé televizní přenosy a bylo to docela zajímavé," řekl Jágr, velká hvězda celé NHL a v současnosti hráč Kladna. Útočníka New Yorku Rangers prý zaujal zejména grafický přehled průběžného stavu bodů, které do konečného součtu jednotlivé státy přinášejí podle své velikosti.

"Napínavé to bylo pokaždé hlavně v závěru, a nejinak tomu bude asi i letos," očekával vyrovnaný souboj. Zda vyhraje kandidát republikánů George Bush nebo jeho demokratický oponent John Kerry, nechtěl Jágr předjímat. "Bude to vyrovnané do poslední minuty. Jako zápas Kladna se Slavií," dodal v replice na úterní hokejový galavečer, v němž před historicky nejvyšší extraligovou návštěvou pomohl třemi přihrávkami k výhře 3:2.

Kubina pro Bushe, Hlaváčovi se líbí Kerry

Stranou volebního dění nezůstal ani vítěz minulého Stanleyova poháru Pavel Kubina z Tampy, který má svůj zámořský domov na Floridě. "Určitě to sleduji. Ne, že bych byl přilepený u televize, ale zajímá mě to," přitakal zadák vítkovických hokejistů. A průběžné výsledky mu dělají radost.

"Podle posledních zpráv to vypadá, že by měl vyhrát Bush. Jeho politika je mi bližší, před volbami jsem mu dával větší šance a přál úspěch. Bush byl můj favorit," prozradil Kubina.

To Jan Hlaváč, útočník pražské Sparty, je jiného názoru. "Já bych viděl jako prezidenta raději Kerryho. Kdysi hrával hokej, viděl jsem ho hrát a vypadá to, že je dobrý sportovec. A není tak nafoukaný jako Bush," svěřil se nedávno v online rozhovoru pro server sportovninoviny.cz autor zlatého gólu z finále MS 1999, který v NHL oblékal dres New Yorku Rangers, Philadelphie, Vancouveru a Caroliny.

Soustředí se raději na hokej

Politická scéna světové velmoci nenechává zcela lhostejným ani obránce Tomáše Kaberleho, jenž si za normální situace v NHL vydělává v Torontu. "Trošku mě to zajímá, koukám na zprávy i na záznamy rozhovorů s Bushem a Kerrym. Je tam určitě velké napětí, jde o jedno či dvě procenta a bude to napjaté až do poslední chvíle. Já se ale nepřikláním ani na jednu stranu, do politiky se moc nemíchám. Jen se na to zpovzdálí dívám," prohlásil.

S tím se v podstatě ztotožnil i útočník Slavie Josef Vašíček, centr Caroliny a finalista Stanleyova poháru z roku 2002. "Jen jsem zaregistroval, že volby jsou v úterý, a sám jsem zvědav, jak to dopadne," připustil. Žádnému z adeptů na křeslo šéfa Bílého domu ale nestraní. "Vlastní volbu nemám, ostatně volit nemůžu, a je to tedy věc Američanů. Ani jsem se o průběh moc nestaral, spíš se soustředím na hokej," dodal.

Reklama

Související témata: