Hlavní obsah

Turek: Nejsem hvězda, jen druhý gólman Calgary

PRAHA

Brankář Roman Turek se dlouho zdráhal uvěřit, že výluka v hokejové NHL potrvá déle a raději zůstával v Kanadě. Po dvou měsících se ale nakonec rozhodl, že nemá cenu dále vyčkávat a nabral směr České Budějovice, kterým chce pomoci k postupu do extraligy. O návratu na jih Čech mluví mistr světa z roku 1996 v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO

Roman Turek v brance Calgary.

Článek

Jak jste v Calgary trénoval? Jenom na suchu. Tam nebyla pořádná možnost bruslit. Mohl jsem chodit akorát tak do posilovny a měl jsem taky přípravu s osobním trenérem. Na ledě jsem byl ale naposledy v létě s kluky z Budějovic.

Jaká je teď kolem NHL atmosféra? Je to mrtvé! V Kanadě je v médiích každý den alespoň nějaká zmínka, ale ve Státech je to s informacemi slabší. Nijak se to nevyvíjí.

Kdy budete schopen nastoupit za Budějovice? Budu potřebovat tak tři týdny na ledě. To je minimum. Na trénink půjdu až ve středu, v letadle jsem strašně vytuhnul.

Jste informován o dění v klubu? Mluvil jsem telefonicky s Lubošem Robem, ale jinak jsem všechno chytal jen z internetu. Výsledky se zdají dobré, uvidíme, jak to bude vypadat na vlastní oči.

Nelitujete trochu, že jste před sezónou nezůstal v Čechách a odletěl do Kanady? Asi ano. Bylo by to lepší pro mě i pro děti. Kluk začal školu tam a dcera už taky chodí do předškolní třídy. Po dvou měsících je zase tahat zpátky není zrovna ideální. Kdybych tušil, jak se to s NHL vyvine, zařídil bych se jinak.

Nebojíte se trochu návratu na led? Gólmani z NHL v extralize zrovna nezáří. Srovnal bych to s loňskou sezónou, kdy jsem tři měsíce stál kvůli zranění kolene. Pak jsem se do toho dostával jen pozvolna. Trvalo mi tak dva tři týdny, než jsem byl v optimální pohodě.

Spoluhráči asi budou očekávat, že jako hvězda dotáhnete společně s Prospalem, Dvořákem a Martínkem Budějovice zpátky do extraligy. Já tam nejdu jako hvězda, protože jsem jen druhý gólman Calgary. Kluci už tam hvězdy mají.

Sice nebudete hrát o titul, ale Jihočechům zase o něco jde. Těšíte se? Už jsem to jednou zažil. Když Budějovice sestoupily, tak já tam zrovna byl. Ještě za federální ligy. Pak jsme hráli baráž s Nitrou a další sezónu zase postoupili zpátky. Snad to bude podobné. Když se nevrátíme okamžitě do extraligy, tak může vzniknout problém.

Dorazil jste s manželkou i třemi dětmi. Znamená to, že letos už se startem NHL nepočítáte? Potom, co se minulý týden na setkání hráčské asociace v Torontu zase nic neposunulo, to vypadá bledě. Obě strany spolu nemluví, to je to nejhorší. Všichni jakoby doufají, že se začne hrát v lednu. Po dvou měsících v Calgary jsem si ale říkal, že už není na co čekat. Člověk začal hokej postrádat a na rozhodnutí už jsem měl nejvyšší čas.

Může to být váš definitivní návrat ze zámoří? Mám s Calgary smlouvu ještě na další dva roky. Tuhle otázku bych radši ještě nechal otevřenou, je to dlouhá doba. Ani bydlení v Kanadě jsem se nezbavoval, o Vánocích mi můžou zavolat, že je všechno zase jinak.

Hlavně pro vašeho syna Eddieho to bude velká změna. Odlišné prostředí, škola, spolužáci. Chodí už do sedmé třídy, ale vysvětlili jsme mu to a přesun vzal dobře. Měli jsme z toho s manželkou největší obavy, protože v české škole vlastně ještě nikdy nebyl. Snad jen když o prázdninách dělal vyrovnávací zkoušky.

Reklama

Související témata: