Hlavní obsah

Hvězdy z NHL zahájily turné výhrou v Rize

RIGA

Ve čtvrtek večer zahájily v Lotyšsku své evropské exhibiční turné hokejové hvězdy z NHL, když v Rize porazily místní tým HK Riga 2000 4:2. Proti týmu, jenž trénuje slovenský kouč Július Šupler, se střelecky z mužstva 'Světových hvězd' prosadili Barret Jackman, Kris Draper, Sergej Fjodorov a Rhett Warrener. V brance se vystřídal Dominik Hašek s Martinem Brodeurem.

Článek

Před zápasem přišli hráči položit květiny na hrob útočníka Sergeje Žoltokse, který začátkem listopadu zemřel v 31 letech po ligovém utkání na selhání srdce. Právě na počest hráče, který v NHL působil od roku 1992, začala exhibiční pouť v pobaltské republice.

"Tihle Lotyši mají v sobě hodně hrdosti. Nebylo to lehké utkání, to tedy rozhodně ne," poznamenal po zápase útočník Anson Carter. "Dobře bruslili a hráli tvrdě," pochválil soupeře další forvard Luc Robitaille, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu a původně také oznámen jako střelec druhé branky. Po zápase však pořadatelé nahlásili jako autora Drapera.

Slavným hokejistům se hned po příletu dostalo v Rize náležité pozornosti. Na letišti před nimi rozvinuli rudý koberec, policejní eskorta pak vzácné hosty doprovodila na tréninkový stadion a rovněž na setkání s novým lotyšským premiérem Aigarsem Kalvitisem.

Nejvíce vítán byl Fjodorov

Zápas doprovázela mimořádná bezpečnostní opatření. Už středeční trénink zámořského výběru se těšil velké pozornosti fanoušků, kteří nejvíce přízně projevovali ruskému střelci Fjodorovovi.

Vstupenky na utkání, které vysílal placený televizní kanál v Kanadě, byly na lotyšské poměry drahé. Nejlevnější lístky do haly s kapacitou 3800 diváků stály deset dolarů, ty nejdražší ovšem až 190 dolarů. Průměrný příjem v zemi přitom činí 400 dolarů.

V sobotu se "Světové hvězdy" představí v Moskvě, kde se k zatím sedmnáctičlennému výběru mají připojit i Brendan Shanahan a Mats Sundin. V pondělí hvězdný tým sehraje exhibiční zápas v Plzni s tamním extraligovým mužstvem, pak zavítá ještě do Švýcarska, Švédska, Polska a Norska.

Reklama

Související témata: