Hlavní obsah

Hašek se po deseti letech představí doma

Vybraní hokejisté ze slavné NHL brázdí v posledních dnech starý kontinent na svém evropském turné. S přesvědčením v brzké vyřešení stávající výluky jsou rádi, že znovu obuli brusle a plní hokejové haly. Pondělí je v jejich itineráři vyhrazen České republice, kde od 19:00 v Plzni změří síly s tamním extraligovým celkem. Jejich branku bude střežit Dominik Hašek.

Článek

Pro českého gólmana bude utkání obzvlášť specifické. S výjimkou krátkého vystoupení na oslavu triumfu na ZOH, budou moci tuzemští hokejoví fanoušci vidět Haška v znovu akci po dlouhých deseti letech. A odpovídá tomu i jejich zájem, v Plzni je vyprodáno.

"Bude to pro mne výjimečný zápas, moc se těším," přiznal na krátké tiskové konferenci v Praze hrdina olympijského turnaje z Nagana. "Program turné je hodně náročný, stadion, hotel, letadlo a zase pryč, dnes hrajeme už třetí utkání ve třech dnech. Ale chceme vyhrát," vzkázal soupeři.

Jak si povede Hašek v exhibici?
Hlasujte v anketě na konci článku

V roce 2002 vyhrál Hašek vysněný Stanleyův pohár s Detroitem a rozhodl se pověsit výstroj na hřebík. Touha po hokeji ale byla silnější. Loni se tedy do kolotoče NHL vrátil, ale kvůli zranění třísel odchytal pouhopouhých 14 zápasů. Letos v létě se dohodl na spolupráci s Ottawou, jenže absence kolektivní smlouvy a neschopnost vedení NHL a hráčské asociace NHLPA dospět k novému kontraktu Haškův návrat do soutěže zatím stále oddalují.

Do formy se teprve dostává

Do kanadské metropole se český brankář přestěhoval s celou rodinou. Aby se udržel v přípravě, dvakrát až třikrát týdně chodil na led s tamním týmem juniorů, kondici navíc piloval oblíbeným squashem. "Někteří kluci byli ještě na zářijovém Světovém poháru, ale já už jsem si strašně dlouho nezachytal v pořádném zápasu. I z toho důvodu jsem přijal nabídku zúčastnit se exhibičního turné," přiznal Hašek. Zatím nastoupil ve dvou utkáních, v tom sobotním v Moskvě proti ruskému výběru pětkrát inkasoval.

"Ještě se necítím úplně v nejlepší formě, ale po zdravotní stránce jsem úplně v pohodě. Věřím, že do týdne do čtrnácti dnů bych byl schopen chytat jako předtím," věří si odchovanec pardubického hokeje, který v závěru ledna příštího roku oslaví čtyřicáté narozeniny. Pevně věří, že se tak stane v NHL.

Dokud nebude jasno, nic neplánuje

"Jsem v tomto ohledu stále optimista, i když si nemyslím, že by NHL začala ještě před Novým rokem," zamyslel se nad otázkou ČTK ohledně budoucnosti letošní sezóny v zámoří. Nad dalším dotazem, zda má v opačném případě krachu jednání připravenou náhradní variantu, se odmítavě pousmál.

"Ne, teď nic neplánuji. Slyšel jsem od přátel, že tady proběhly určité spekulace, ale já budu do poslední chvíle počítat se svým působením v Ottawě. Až kdyby ročník definitivně zrušili, tak se uvidí," nechal si otevřená zadní vrátka.

Reklama