Hlavní obsah

Sparta chce na Spenglerově poháru prolomit české nezdary

PRAHA

Nelehký úkol v podobě vylepšení nepříliš dobrých výsledků na Spenglerově poháru z posledních let stojí před hokejisty pražské Sparty. Holešovický tým se v uplynulých čtyřech letech představil na nejstarším evropském hokejovém turnaji třikrát a dvakrát z toho skončil poslední. Nejlepším výsledkem bylo v roce 2000 čtvrté místo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Hokejisté Sparty David Výborný (vpravo) a Michal Broš se připravují na Spenglerův pohár.

Článek

"Turnaj je pro nás součást sezóny a velká šance získat sebevědomí. Chceme v něm uspět a věříme, že se nám to podaří a pomůže nám to i pro play off," uvedl před nedělním odletem do Švýcarska kouč Sparty Slavomír Lener.

Jeho svěřence čekají čtyři zápasy. V rychlém sledu se utkají s Metallurgem Magnitogorsk, IFK Helsinky, výběrem Kanady a Davosem. V případě uspěchu by poté v pátek nastoupili ve finále. "Rozhodně tam nejedeme s pesimistickou náladou a chceme hrát dobrý hokej, který nám přinese výsledky. Věříme, že se tam bude hrát i trochu otevřenější hokej, než nyní u nás v extralize," předpokládal Lener.

Vedle Aebischera i další švýcarské posily

Spartě by k úspěchu měly pomoci i tři švýcarské posily. Pravidla turnaje totiž povolují účastníkům zařadit do svého týmu nové hráče pouze pro tuto akci a současný lídr domácí soutěže toho využil. Nejvýraznější akvizicí je brankář David Aebischer, jednička Colorada, v útoku se poté představí Adrian Wichser z Lugana a Patrik Bärtschi z Klotenu.

"Jsou to hráči, kteří už něco dokázali. David Aebischer je švýcarská superhvězda, oba útočníci jsou technicky zdatní a výborně bruslařsky vybaveni. Věříme, že dobře zapadnou do mužstva," přál si Lener. Celá trojice by navíc měla Spartě pomoci lépe zvládnout náročný turnaj, který se poprvé konal z popudu lékaře a hokejového příznivce Carla Spenglera již v roce 1923, i po fyzické stránce.

Nedvěd dostal volno

Sparta totiž bude mít k dispozici pět téměř kompletních pětek a jedna bude vždy odpočívat. "Každý hráč by měl odehrát jen tři zápasy," plánoval trenér, který bude vedle zraněných Josefa Melichara, Michala Sivka a juniorského reprezentanta Rostislava Olesze postrádat i Petra Nedvěda, který dostal volno a odletěl do Ameriky za manželkou.

Mimo hru je stále i brankář Petr Bříza, který ale odjede do Davosu s týmem a bude tam trénovat. Jedničkou by tak měl být Aebischer, šanci však dostane i dvacetiletý Tomáš Pöpperle, který sparťanskou gólmanskou oporu zdatně v extralize zastoupil. "Počítáme s tím, že David by měl odchytat dva až tři zápasy a Tomáš jeden až dva. Uvidíme, jak se situace vyvine," prozradil Lener s předstihem.

Češi ve všech účastnících klubech

Český hokej bude mít kromě Kanady zastoupení ve všech týmech na turnaji. Barvy domácího Davosu hájí útočník Josef Marha. Ruský Magnitogorsk, který trénuje Marek Sýkora, přijede do Švýcarska ještě bez své nejnovější posily Patrika Eliáše, dvojice Petr Sýkora a obránce Martin Čech by ale chybět neměla. Novou českou akvizici představí IFK Helsinky, jenž nedávno angažoval brankáře Tomáše Vokouna, který doplnil Marka Židlického a Romana Vopata.

Reklama

Související témata: