Hlavní obsah

Z mladíků spadla nervozita, vstup se jim povedl

THIEF RIVER FALLS

Trenér české dvacítky Alois Hadamczik si oddychl, že jeho svěřenci na úvod bez potíží porazili outsidera skupiny. "Máme vítězství, to je důležité. Splnili jsme roli favorita. Můžeme být spokojeni s výsledkem i s výkonem. Příště na to musíme navázat. Splnili jsme povinnost, z hráčů spadne napětí," citovala trenéra ČTK.

Foto: Internet

Trenér Hadamczik byl s výkony svých svěřenců spokojen.

Článek

Hadamczik si pochvaloval důležitost úvodního vítězství i hru při nestejném počtu hráčů na ledě. Český tým využil dvě přesilové hry a v třetí třetině dokonce dvakrát udeřil při trestu Romana Poláka. "Soupeře jsme viděli v přípravě se Slovenskem. Všimli jsme si, že hraje dost nečistě, proto jsme počítali s větším počtem přesilovek. Ty budou rozhodovat během celého mistrovství," dodal Hadamczik.

Soupeř sice dlouho vzdoroval, ale nakonec dostal sedmibrankový příděl. "Takový průběh jsem předpokládal. Z naší strany tam bylo trošku čekání, navíc Bělorusové měli v první třetině síly, které jim později odcházely," řekl sparťanský útočník Rostislav Olesz.

Nejzkušenější hráč týmu se zkušenostmi ze seniorské reprezentace se mohl těšit ze spolupráce v útoku s Petrem Vránou a Michalem Kvapilem. Tato formace se postarala o pět branek. "Všichni jsme odvedli maximum. Máme dva body, uklidnili jsme se," doplnil Olesz.

Na Rusy si věří

Kapitán Petr Vrána byl rád, že první útok navázal na svou produktivitu z přípravného utkání proti Slovensku. "Je dobře, že nám to vydrželo. Ale zápas s Bělorusy nebyl jen naší záležitostí. Dobře makalo celé mužstvo, o výhru se zasloužili všichni," prohlásil.

Útočník kanadského Halifaxu doufá, že Češi na sobotní výkon navážou i v pondělí proti Rusku. "Bude to náročné. Rusové patří mezi největší favority. Ale pokud k utkání přistoupíme stejně, máme šanci. Musíme hrát poctivě odzadu a pomáhat Marku Schwarzovi. Pak můžeme zdolat každého," řekl Vrána.

Brankář Schwarz se v utkání moc do tempa nedostal, pochytal patnáct střel a dvakrát inkasoval. "Mrzí mě především první gól. Ten druhý padl už za rozhodnutého stavu," uvedla česká brankářská jednička.

Bělorusové byli zákeřní

"Bělorusové hráli lépe než před rokem Ukrajinci. Pro mě nebylo moc příjemné, že jsem se nedostal do tempa. Moc toho na mě nešlo. Ale s tím se musí každý gólman vyrovnat. Je důležité, že jsme vyhráli. Před zápasem s Rusy budeme v klidu," dodal Schwarz, který hájil branku dvacítky již loni ve Finsku.

Čeští hráči si postěžovali, že Bělorusové předvedli i několik zákeřných zákroků. "Rozhodčí to trošku povolil," řekl Olesz. Němec Thomas Schurr bedlivě hlídal sekání či hákování, píchnutí holí Andreje Kosticyna do obličeje Michala Poláka však nepotrestal. "Podle mého to neviděl," dodal útočník Roman Červenka.

Reklama