Hlavní obsah

Sparta nedala gól, Spenglerův pohár má Davos

PRAHA-tv

Hokejisté pražské Sparty se nepostarali o další český zápis mezi vítěze Spenglerova poháru. Ve finále prestižního turnaje ve Švýcarsku nestačili podruhé v řadě na domácí HC Davos a po porážce ve skupině tentokrát se švýcarským celkem v přímém boji o trofej prohráli 0:2. Sparta hrála více než vyrovnaný zápas, všechny její pokusy ale ztroskotaly na brankáři Hillerovi.

Článek

Už v páté minutě byl vyloučen domácí Ambühl za vražení Hanzlíka na mantinel. Sparťané ale zahrozili jen střelou Pilaře z dálky, více jim pozorná domácí obrana nedovolila. Důraznější byl Davos, v osmé minutě přihrál zadovkou zpoza sparťanské branky před bránu Nash a pohotový Riesen poprvé prostřelil Pöpperleho.

Domácí byli na koni a Sparta se těžko dostávala do střeleckých příležitostí. Urostlý Kašpařík se sice z levé strany protáhl až před gólmana, ale z blízkosti přestřelil. Na druhé straně zahrozil český útočník ve službách Davosu Josef Marha, ale Pöpperle byl pozorný. Za chvíli o sobě dala vědět pro změnu švýcarská posila Sparty Adrian Wichser, jenž obkroužil branku domácích, ale gólman jeho úmysl včas vystihl.

Sparta se začala stále více prosazovat, Kratěnova přihrávka z levého kruhu se ale k nekrytému Výbornému nedostala. Pak dvakrát bez úspěchu zahrozil Ton. Kolotoč přihrávek před sparťanskou brankou zase roztočila zámořská pětka Davosu, kdy zadovkou vybídl Thornton ke střele Hauera, ale Pöpperle jeho dělovku kryl. Stejně si poradil s blafákem Müllera, který elegantně objel Hanzlíka.

Nepřekonatelný Hiller

Davos vtrhl s elánem i do druhé části zápasu, Hagman nadvakrát zblízka neuspěl, brankou neskončila ani pohotová dorážka Müllera. Přehnanou horlivost ale předváděli domácí i v obraně a za držení byl ve 24. minutě vyloučen Ganoia. Největší příležitost si vypracoval Ton, jeho střelu ale brankář Hiller vyrazil a Markovi při pokusu o dorážku sjel puk z hokejky.

Své umění předvedl i Rick Nash, hvězda Columbusu v dresu Davosu projela z levé strany až před Pöpperleho, ale jeden z dojíždějících obránců Sparty mu nedovolil dotáhnout blafák do bekhendu. Na druhé straně předvedl techniku hole Hlaváč, jenž se prokličkoval až před brankáře a puk se po jeho střele sklouzl po brankové čáře.

Thornton zalehl Pöpperleho

Závěrečná dvacetiminutovka začala náporem Sparty ve snaze vyrovnat stav zápasu. Tým stáhl střídání na tři útoky a stále výrazněji o sobě dával vědět Hlaváč. Nejprve sám střílel nepřesně a poté zprava krásně přihrál přes šířku kluziště Kratěnovi. Jonas Hiller ale předvedl, proč byl vybrán nejlepším brankářem turnaje.

Obrovskou šanci Sparta propásla v 49. minutě. Hlaváč poslal zprava kolmou přihrávku na volného Tona, jenž v dobré pozici netrefil z voleje puk. Krátce poté navíc český tým zažíval horké chvilky, když Pöpperle uklouzl za brankou, zalehl jej Joe Thornton a ještě ho navíc připravil o brankářskou hůl. Sparťanská obrana ale naštěstí nebezpečí zažehnala.

McCreary neuznal Davosu gól

Ne však na dlouho, před sparťanskou brankou vznikla nepřehledná skrumáž a puk poskakoval po brankové čáře. Rozhodčí přerušili hru a zkušený kanadský sudí Bill McCreary konzultoval celou věc s videorozhodčím. Ačkoliv opakované televizní záběry jasně prokázaly, že sparťan Wichser vytahoval puk už za brankovou čarou, McCreary jen rozpažil na znamení, že gól nebyl uznán.

Sparta tak stále mohla bojovat o vyrovnání, nadvakrát před Hillerem ale neuspěl Marek a osamocený Kašpařík zase netrefil odkrytou branku. Pražané tlačili dál, pokusy z bezprostřední blízkosti v podání Tona a Netíka však vždy končili u brankáře Davosu. Při závěrečné powerplay pak definitivně o výhře Davosu rozhodl střelou do prázdné branky Hagman.

Sparta ale rozhodně na turnaji ostudu neudělala a dva její hráči se dostali do výběru nejlepších hráčů Spenglerova poháru. V All-stars figurují obránce Karel Pilař a útočník Ondřej Kratěna. All star: Hiller (Davos) - Pilař (Sparta Praha), Gončar (Magnitogorsk) - Kratěna (Sparta Praha), Kajgorodov (Magnitogorsk), Nash (Davos). Nejužitečnější hráč: Sergej Gončar.

HC Davos - Sparta Praha 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Riesen (Nash), 60. Hagman (Ambühl). Rozhodčí: McCreary (Kan.) - Popovic, Küng (oba Švýc.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 7580 (vyprodáno).

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko