Hlavní obsah

Kanada deklasovala Rusko a vyhrála juniorské MS

GRAND FORKS

Hokejisté Kanady se na čtvrtý pokus dočkali dalšího triumfu na mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Po třech finálových porážkách za sebou rozdrtili v úterý v americkém Grand Forks Rusko 6:1 a na trůn se vrátili po osmi letech. Suverén šampionátu zlomil definitivně odpor Rusů v druhé třetině, kdy vstřelil čtyři branky.

Článek

Kanaďané tak oplatili Rusku finálové porážky z let 1999, 2002 a 2003. Loni jim zabránili v zisku historicky jedenáctého zlata Američané. Na tomto turnaji však svěřenci Brenta Suttera jednoznačně kralovali; vyhráli všech šest utkání při celkovém skóre 41:7. Útočník Patrice Bergeron po loňském vítězství na seniorském mistrovství světa v Praze slavil titul i v juniorech.

Kanadě skvěle vyšel vstup do utkání. Po rychlém přechodu do útoku přenechal Carter puk do tandemu Getzlafovi, který se už po 51 vteřinách hry trefil přesně k pravé tyči Chudobinovy branky. Rusko mělo vzápětí po vyloučeních Perryho a Webere 72 sekund trvající přesilovku pěti proti třem, ale do jediné šance se dostal již při hře proti čtyřem Malkin. Glass jeho pokus zblízka vyrazil reflexivně betonem.

Hráči s javorovým listem na hrudi využili početní převahu daleko snadněji. Zpoza branky překvapil dezorientovaného ruského gólmana Syvret a poslal kotouč do sítě o jeho betony. Další šanci už Chudobin Bergeronovi chytil. Rusové snížili 32 sekund před koncem úvodní části, kdy gólman Glass neviděl přes stínící hráče Jemelinův pokus od modré čáry.

Ve druhé části přišel zlom

V druhé třetině tým kouče Brenta Suttera definitivně rozhodl. V 24. minutě prošla Carterova střela z pravé strany Chudobinovi pod vyrážečkou a Rusové se po nepodařeném zákroku svého gólmana sesypali. Do branky šel Kuzněcov, ale neměl jednoduchou úlohu. Po čtyřech minutách v početní minutě sice vyrazil Crosbyho pokus, ale jeden z největších talentů kanadského hokeje stihl ještě bleskově přistrčit puk před prázdnou branku Bergeronovi.

Za minutu sklepl puk do ruské branky osamocený Stewart a další ránu zasadil Rusům v početní převaze přesnou střelou od modré čáry Phaneuf. Navíc situaci neunesl Vorobjev a po tvrdém zákroku na Dawese dostal trest na pět minut a do konce utkání. Kanada nezvýšila svůj náskok jen díky Kuzněcovovi; Rusové byli ve druhé části naprosto neškodní a Glass měl větší práci jen při Ovečkinově střele za stavu 3:1.

V závěrečné třetině se na výsledku již nic nezměnilo. Rusové, kteří dohrávali zápas bez zraněného Ovečkina, se snažili o zkorigování skóre marně a Kanaďané zápas v klidu dohrávali. Kanadský brankář měl sice v poslední dvacetiminutovce více práce než jeho protějšek, ale zámořský výběr Rusům nedovolil druhou branku ani při Coburnově vyloučení. S posledními vteřinami finále se už mohli Kanaďané věnovat oslavám.

Kanada - Rusko 6:1 (2:1, 4:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Getzlaf (Carter, Ladd), 8. Syvret (Coburn, Bergeron), 24. Carter (Ladd, Getzlaf), 28. Bergeron (Perry, Crosby), 29. Stewart (Dawes, Richards), 34. Phaneuf (Getzlaf, Carter) - 20. Jemelin (Šafigulin, Galimov). Rozhodčí: Hansen - Redding (oba USA), Kautto (Fin.). Vyloučení: 8:9, navíc Vorobjev (Rusko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 11.862.
Kanada: Glass - Weber, Phaneuf, Coburn, Belle, Syvret, Seabrook - Perry, Bergeron, Crosby - Dawes, Richards, Stewart - Dixon, Fraser, McArthur - Ladd, Carter, Getzlaf. Trenéři: B. Sutter, Hulton a DeBoer.
Rusko: Chudobin (24. Kuzněcov) - Ježov, Vorobjev, Megalinskyj, Rylov, Jemelin, Panin, Bělov, Mišarin - Lisin, Pestunov, Ovečkin - A. Radulov, Malkin, Širokov - Galimov, Šafigulin, Nikulin - Paršin, Junkov, Vološenko. Trenéři: Gersonskij a Bragin.
Konečné pořadí
1. Kanada, 2. Rusko, 3. Česko, 4. USA, 5. Finsko, 6. Švédsko, 7. Slovensko, 8. Švýcarsko, 9. Německo, 10. Bělorusko

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko