Hlavní obsah

Nikdo nepotrápil Kanadu tak jako my, ví Hadamczik

Hokejová reprezentace do dvaceti let se po čtyřech letech vrátila z mistrovství světa domů s medailemi. V Praze ve čtvrtek před polednem přistál tým Aloise Hadamczika ověnčený bronzem, který získal na šampionátu v USA. Před českými mladíky skončili jen bezkonkurenční Kanaďané a Rusové vedení fenomenálním útočníkem Ovečkinem.

Článek

Kouč však nechce tento úspěch přeceňovat a v koutku duše mu pořád hlodá zklamání z nepovedeného semifinále, v němž Češi podlehli Kanadě 1:3. Všem ostatním soupeřům tým "Javorových listů" nadělil podstatně větší příděl, včetně finále s Rusy, jimž nasázel půltucet branek.

"Oni měli extrémně dobrý tým. Jestli s nimi někdo hrál nějakou roli, pak jsme to byli my," uvedl Hadamczik po příletu. Do Čech přivezl jen deset hráčů, ostatní zůstali za mořem, kde nastupují v juniorských soutěžích. I když trenér přiznal, že Kanada byla po většinu zápasu lepší, stále se s vyřazením úplně nesrovnal. "Cítili jsme, že nám něco uteklo," popsal náladu po semifinále. Své podle něj sehrálo to, že Kanaďané měli k dobru den odpočinku navíc.

Dát dohromady dvacítku je těžké

Loni dovedl Hadamczik tým ke čtvrtému místu, letos si o příčku polepšil. "Po zkušenostech z loňska jsem složil tým, který měl herní i morální kvalitu, to skloubení bylo pro úspěch hlavní," pochvaloval si bývalý kouč Sparty, který prý na lavičce juniorské reprezentace zažil nejtěžší chvíle v kariéře. "Dnes dát dohromady dvacítku, to je těžké. Některé hráče vidíte jen v létě," zdůraznil největší úskalí své práce.

Poprvé shromáždil tým krátce před Vánocemi, přesto s ním zvládl velké penzum práce. "Naši hru oceňovali i tamní odborníci, ale já ten úspěch nepřeceňuji," uvedl. A v tomtéž duchu mluvil ke svým svěřencům. "Život běží rychle dál. Na tenhle turnaj rychle zapomeňte a tvrdě pracujte dál," přednesl jim.

O své budoucnosti Hadamczik jasno nemá, u týmu mu po dvou letech skončila smlouva. "Záleží na výkonném výboru, já to teď řešit nebudu, je moc brzy," prohodil.

Oslavy Vánoc hráči oželeli

Mladíci nebyli doma na Vánoce, přišli o vítání nového roku a ani medailový úspěch příliš neslavili. Dvě, tři piva a většina hráčů šla po únavném programu spát. Přesto si nikdo nestěžoval. "Přivezli jsme si neskutečné zážitky. Pro tak malou zemi je třetí místo ve dvacítkách obrovský úspěch," vykládal liberecký obránce Ladislav Šmíd. Hráči tušili, že si na turnaji uložili vklad do budoucnosti. "Je to velký krok do dalšího hokejového života," mínil Rostislav Olesz.

Předseda hokejového svazu Vratislav Kulhánek si přál, aby bronzový zisk nebyl letos posledním. "Doufám, že je to příslib úspěšného roku českého hokeje. Trochu v nadsázce jsem říkal: dvacítky bronz, osmnáctky stříbro a uvidíme, co potom bude ve Vídni," zahleděl se Kulhánek směrem k seniorskému šampionátu.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice