Hlavní obsah

Trpělivost se Zlínu vyplatila, výhru vydřel

PETROHRAD

Trpělivě se hokejisté Zlína tlačili před branku Frankfurtu ve svém úvodním zápase na turnaji Super six v Petrohradu. A i když soupeř bránil těsné vedení, velké útočné úsilí se českému mistru vyplatilo. V rozpětí tří minut stihli v závěru překonat výborného Gordona a vydřít cenné vítězství. Místo pátečního tréninku naordinoval týmu kouč Bokroš procházku u Něvy.

Článek

"Stále jsme věřili, že se nějaká šance musí ujmout. Ke konci jsme ještě víc šli do nich a donutili je k chybám, byl to ale hodně těžký zápas," tvrdil autor dvou branek Miroslav Okál.

Když hráči odcházeli z ledu, u dveří kabiny si každý šťastně plácl dlaní s trenérem Bokrošem. Široký úsměv zdobil tvář Jaroslava Kristka, z jehož hole padla vítězná trefa: "Chtěl jsem hlavně puk dostat k brance a přálo mi štěstí. Musím ale přiznat, že to byla velká úleva. Čas sice v poslední třetině utíkal velmi rychle, ale my pořád doufali, že se nám povede nějaké góly dát. Napadat soupeře na hodně širokém kluzišti nebylo snadné, ale uměli jsme ke konci vystupňovat tlak."

Přestali házet puky po rozích

Důležité vyrovnání na 3:3 obstaral Martin Erat. "Konečně jsme v přesilovce přestali házet puky po rozích a víc se soustředili na střelbu a vidíte, hned to mělo efekt. Frankfurt se ke konci už hodně zaměřil na obranu, na jeho hráčích byla patrná veliká únava, zatímco my šli do každého souboje stále naplno. Musím ale ocenit soupeře, hrál dobrý hokej s prvky kanadského důrazu u evropského smyslu pro kombinaci a disciplínu a třeba Robidas, který působí v Dallasu, to je obránce skvělých parametrů," vykládal blonďatý zlínský útočník.

Gólman Igor Murín musel krýt 25 střel než mohl zvednout ruku k vítěznému gestu. "Nebylo mi nejlépe, když první ohrožení branky přineslo gól Frankfurtu. Němci dokázali být hodně důrazní před brankou, uměli i proměňovat šance a jejich první útok hrál přesilovky velmi šikovně. Věřil jsem, že i za stavu 2:3, kdy už se blížil konec třetiny, dokážeme ještě výsledek nějak zamotat a vydřeli jsme to parádně. Vyplatilo se věřit do poslední chvíle."

V nájezdech dostali příležitost mladíci

Slovenský gólman pomohl k vítězství i v dodatečných samostatných nájezdech. "Je ale pravda, že už to byla spíše žoviální záležitost. Nic to neřešilo," dodal. V roli střelců dostali příležitost mladší hráči.

"Měl jsem připravené dvě varianty - když vyhrajeme a když prohrajeme. Zkušení by šli v případě, že bychom prohráli. Takhle jsem věděl, že máme po výhře před druhým zápasem ve skupině vše ve svých rukách," vysvětlil trenér Ernest Bokroš, proč na nájezdy nasadil Mokrejše, Martina Čecha či Záhorovského.

Zlínského kouče potěši i fakt, že jeho svěřenci dokázali využít alespoň jednu přesilovou hru. "A dali jsme v ní hodně důležitý třetí gól. Soupeř však hrál kolem branky výborně silově a my jsme na po této stránce neměli," uvedl. Frankfurt to podle jeho slov dokládá i v německé lize, kde se může pochlubit nejvyšším počtem vstřelených branek.

Dnes proti Tenkrátovi s Ujčíkem

Zlínské mužstvo nemá žádný čas oslavit vítězný vstup na evropskou scénu, už dnes od 14 h našeho času hraje druhý zápas skupiny proti Kärpätu Oulu, jehož dres oblékají dva čeští útočníci Tenkrát s Ujčíkem. "To bude zase úplně jiný zápas, hodně o bruslení a rychlé kombinace, ale když jsme vydřeli souboj s Frankfurtem, tak zkusíme něco vymyslet i na finského mistra," uvažoval Erat.

Páteční dopolední trénink mužstvo Hamé zrušilo, trenér Bokroš mužstvu naordinoval procházku kolem Něvy. "Cítím na klucích hodně velké odhodlání, sil by měli mít dost a ta výhra by měla všem dodat větší sebedůvěru," usoudil kouč.

Reklama

Související témata: