Hlavní obsah

Bokroš nazval finálovou neúčast neúspěchem

Martin Kézr (Petrohrad)Právo

Zlínští hokejisté byli z Poháru evropských mistrů v Petrohradu doma už v sobotu večer. "Doufal jsem, že si zahrajeme v neděli finále, jenže konfrontace na vrcholném evropském fóru jasně ukázala, že jsme dobří, nikoli však nejlepší," komentoval vystoupení svých svěřenců před odletem do Česka trenér Ernest Bokroš.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Zlína Ernest Bokroš.

Článek

"Sice vedeme extraligu, ale pokud chceme uspět i v mezinárodním hokeji, museli bychom ještě o stupínek zvednout výkon a my tu zahráli jen standardně. Tým přistoupil k turnaji férově, bojoval, ale momentálně asi na víc neměl," hodnotil na petrohradském letišti Pulkovo kouč českého mistra, který udolal německý Frankfurt 4:3, ale o den poději podlehl Oulu 1:4, když si nevěděl rady s finskými přesilovkami.

Za celkem třináct vyloučení zaplatili hokejisté zlínské Hamé šesti góly. "Dělali jsme zbytečné fauly, přitom jsme hráče upozorňovali na přísné posuzování každého zákroku holí, jenže oni stejně místo dobruslení soupeře raději udělali jednoduší háček, jak to mají zafixované. Pak se ale nemohli divit, že často chodili na trestnou lavici," mrzelo Bokroše.

Kouč by přivítal, aby přísný mezinárodní metr sudích převzali i jejich čeští kolegové v extralize: "U nás se o to někteří snaží, ale jiní ne a přitom je nutné, aby trend byl jednotný a všichni pískali ve stejném duchu."

Špatná oslabení překvapila

Zlínský trenér každopádně nečekal tak špatnou bilanci oslabení. "Trochu mě šokovalo, že jsme dostali tolik gólů v přesilovkách soupeřů, přitom v domácí soutěži zvládáme oslabení výborně. Na mezinárodní scéně se ale vše odehrává ve větší rychlosti, v neustálém pohybu a musím čestně přiznat, že ani dopředu jsme toho moc nepředvedli a to bylo rovněž určité zklamání," tvrdil Bokroš, který musel přiznat, že více než polovině hráčského kádru chybí i mezinárodní zkušenosti. "Bylo to citelně znát, i z toho vyplývaly chyby v naší hře."

Bokroš usoudil, že by týmu prospělo i víc možností potkávat zahraniční soupeře. "Problémem jsou ale finance. Kdyby na to byly peníze, namodeloval bych si například přípravu v Rusku s tamními celky, tak jak dělají oni u nás," řekl. Jezdit před sezónou do Německa či Švýcarska na turnaje však podle něj nemá cenu, za srovnatelnou kvalitu považuje jen týmy z finské, švédské či ruské ligy.

Zkušenost pro play-off

Petrohradský Pohár evropských mistrů vzal Bokroš i jako zkušenost před blížícím se play-off. "Turnaj mi nabídl poznání týmu zase v trochu jiném světle a ukázal, že máme omezený počet hráčů, kteří zvládnou tak vypjatá utkání. Většinu zápasů nám uhraje první vlna, ta druhá se spíš jen přidává. Sázím na symbiózu a těší mě, jak řekněme nosiči vody pracují v mužstvu, ale potřebovali bychom, aby se nám dokázalo prosadit víc hráčů," uvažoval kouč.

Do 31. ledna, kdy končí přestupní termín, by chtěl i proto udělat určité změny v kádru. "Chtěl bych mužstvo trochu vyšperkovat,ale ne jménem, spíš typem. Sázím na hráče, kterým věřím a možná oželím hráče NHL a vezmu si nějakého poctivého dělníka ledu," naznačil trenér Zlína.

Reklama

Související témata: