Hlavní obsah

Ruský tisk: Díky ti, Jaromíre Jágře!

PRAHA

Po výhře Omsku na turnaji mistrů je Jágr pro ruský tisk hrdinou. "Do Ruska jsi nepřijel nadarmo a své jméno jsi tu už zvětšil," napsal v pondělí v reportáži o vyvrcholení turnaje evropských mistrů Super Six v Petrohradu list Sport-Express. Český hokejista, hrající za omský Avangard, se stal podle ruského tisku hrdinou finále. Především kvůli poslednímu gólu turnaje, který dal v prodloužení zápasu s Kärpätem Oulu.

Článek

Podle Jágra nebylo nedělní utkání s finským mistrem vůbec snadné. "Ale jinak to ani nebývá. Finále je finále a v prodloužení čekají všichni na jednu úspěšnou střelu nebo na jedinou chybu. Naštěstí jsme tentokrát chybu neudělali my," citoval Jágra Sport-Express.

Svůj "vítězný supergól" chce Jágr věnovat Maximu Sušinskému, který mu na něj přihrál. "Je to velkolepý hokejista. Nečeká ho jen kariéra v NHL, ale teď ukázal, že je v něm roste budoucí velký mistr," řekl o Sušinském Jágr. Podle něhož celý omský klub dokázal, že je "mužstvo s charakterem".

Vyhrát bylo pro Avangard otázkou cti, míní list Izvěstija. "Po neúspěchu Dynama a magnitogorského Metallurgu v evropských turnajích jsme museli dokázat, že se v Rusku hokej hrát nepřestal," citoval deník hráče i vedoucí představitele omských "Jestřábů".

Na turnaji mistrů ale Avangard zachraňoval také vlastní prestiž v ruské lize, kde se mu v současné době moc nedaří. Snažit se hokejisté museli i proto, že se na ně do Petrohradu přijel podívat gubernátor Omské oblasti Leonid Poležajev.

Nedělním závěrečným zápasem bylo také zrušeno prokletí petrohradské haly, kde Rusko v roce 2000 na mistrovství světa propadlo. Teď už prý ruskému hokeji zbývá jen sejmout dvanáctileté prokletí na mistrovstvích světa, tvrdí tisk.

Reklama

Související témata: