Hlavní obsah

Esa Tikkanen válí hokej mezi Korejci

PRAHA

Slavný finský hokejista Esa Tikkanen už zase řádí. Pětinásobný vítěz Stanleyova poháru ale tentokrát nepředvádí své hokejové kousky fanouškům v zámoří ani v Evropě, nýbrž se vydal do daleké Asie. Čtyřicetiletý Tikkanen se totiž stal hrajícím trenérem jihokorejského týmu Anyang Halla, působícího v nově vzniklé Asijské lize.

Článek

"Rád bych jednou působil jako kouč v NHL, a tahle šance mi přijde jako dobrý začátek trenérské kariéry," vysvětlil Tikkanen, jenž svoji kariéru oficiálně ukončil už v roce 2001, svoje působení v Asii. "Úroveň hry je tady dobrá. Hráči jsou rychlí a technicky vyspělí, na druhou stranu se zde nehraje mnoho zápasů, což jim asi neprospívá k dalšímu vývoji," tvrdí Tikkanen, jenž v Asii podepsal smlouvu na jeden rok.

Jeho týmu se moc nedaří

V zámoří hrál Tikkanen postupně za Edmonton, N.Y. Rangers, St. Louis, New Jersey, Vancouver, Floridu a Washington a strávil v NHL téměř dvě dekády. Patřil přitom k nepříjemným útočníkům, kteří rádi provokují soupeře. V současnosti je jeho rolí především vítězně nabudit své spoluhráče a zároveň svěřence. A alespoň na ledě jim jde příkladem. Z pětatřiceti zápasů týmu nastoupil ve 24 utkáních a nasbíral 23 bodů za sedm branek a 16 přihrávek.

Jeho týmu se ale jinak příliš nedaří, v osmičlenné soutěži patří Halle páté místo. Na vedoucí tým, japonské Kokudo Tokio ztrácí neuvěřitelných 36 bodů. K tomu je ale třeba podotknout, že všechny týmy hrají v základní části 42 zápasů, momentálně mají všichni odehráno kolem 37 utkání. Kromě Hally a Kokuda tvoří Asijskou ligu další tři týmy z Japonska, dvě mužstva z Číny a ruský Amur Chabarovsk.

Korejci do NHL?

"Dělám co mohu, abych pomohl korejským hráčům vylepšit jejich hokejové myšlení. A myslím, že je vidět zlepšení. Hráči si teď už věří i proti silným celkům z Japonska a Ruska," chválí své trenérské schopnosti Tikkanen. "Jsou zde velmi dobří hráči a Asijská liga jim pomůže se ještě zlepšit," věří, že v NHL by klidně brzy mohli být další nástupci Richarda Parka. Talentovaný útočník Minnesoty Wild je jediným hokejistou v NHL korejského původu.

Největším problémem mezi trenérem Tikkanenem a jeho korejskými svěřenci je řeč, ne všichni totiž rozumí anglicky. "Ale máme dobrého tlumočníka a myslím, že teď už všechno klape," míní optimisticky Tikkanen, jenž se rovněž vyjádřil k současné výluce v NHL.

Za výluku mohou majitelé

"Jasně, že hráči vydělávali v posledních letech hromady peněz, ale byli to majitelé, kdo tak vyšponoval platy," zastává se bývalých spoluhráčů. "Nikdo je nenutil platit horentní sumy a je tragédií, že letošní sezóna v NHL je nejspíš ztracena," dodal.

Tikkanen zažil největší okamžiky slávy v Edmontonu, kde čtyřikrát zvedal nad hlavu Stanleyův pohár. Dodnes zůstává v kontaktu s bývalými hvězdnými spoluhráči včetně Waynea Gretzkého. Loni v listopadu si navíc společně s nimi zahrál v exhibičním zápase, který se hrál venku na fotbalovém stadionu v Edmontonu. "Bylo skvělé vidět zase kluky jako Kevin Lowe a Jari Kurri a prohodit s nimi pár slov," vzpomínal s dojetím.

Reklama

Související témata: