Hlavní obsah

Havelkův gól v prodloužení nechal Budějovice ve hře

CHOMUTOV

Šance hokejistů Českých Budějovic na postup do extraligy stále žije. Jihočeši vyhráli čtvrté dramatické utkání semifinále play-off první ligy nad Chomutovem 3:2 v prodloužení, rozhodující gól vstřelil v 65. minutě Petr Havelka. Ve vyrovnané sérii se prodloužení hrálo už potřetí, rozhodující pátý zápas semifinále se uskuteční v sobotu v Českých Budějovicích.

Článek

V úvodu zápasu to přitom na takové drama nevypadalo. Českobudějovičtí v první třetině na ledě dominovali a zásluhou Hřebejka a Martínka si také vypracovali dvoubrankové vedení. Od druhého dějství se však obraz hry dramaticky změnil. Domácí dostali soupeře pod tlak, který umocnila série přesilových her. V jedné z nich, dokonce dvojnásobné, se jim také podařilo snížit.

V té chvíli již v sestavě Jihočechů chyběly dvě posily ze zámoří obránce Ference a útočník Prospal, který pouze v civilu sledoval, jak jeho spoluhráči ve třetí dvacetiminutovce přišli i o nejtěsnější náskok. A opět to bylo při hře pěti proti třem. Gólmana Cháberu, který zaskakuje za nemocného Turka, překonal tečovanou střelou Mikšovic.

Potřetí v sérii se tak muselo prodlužovat. Severočeši hráli mnohem aktivněji než o den dříve, ale podruhé se jim uspět nepodařilo. V 65. minutě překonal Horčičku Havelka a vynutil si rozhodující pátý zápas, který se uskuteční v sobotu v Českých Budějovicích.

Chomutov - České Budějovice 2:3 v prodl. (0:2, 1:0, 1:0 - 0:1)
Branky: 34. Koláček, 53. Mikšovic - 8. Hřebejk, 12. Martínek, 65. Havelka. Rozhodčí: Vlček, Hodek - Koskuba, Kebrle. Vyloučení: 10:9, navíc Šimánek, Dvořák (oba Budějovice) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 6300. Stav série: 2:2.

Prvními finalisty první ligy se stali hokejisté Ústí nad Labem, kteří ve čtvrtém utkání semifinále vyhráli na ledě Mladé Boleslavi 5:2. Domácí do zápasu vstoupili daleko lépe než do předešlého duelu, jenže proti velmi dobře bránícímu soupeři s výtečným Sáblíkem za zády se nedokázali prosadit. Nepomohla jim k tomu ani dvojnásobná přesilovka trvající 75 sekund. Naopak hosté v 19. minutě početní převahu využili - Jan Kudrna přejel modrou čáru a jeho tvrdá střela se zastavila až v boleslavské síti.

Ve 26. minutě Ústečtí svůj náskok zvýšili, když při rychlém brejku využili přečíslení domácí obrany a Pazourek nedal Mensatorovi šanci. Boleslav se ale nevzdala a ještě v téže minutě snížila na 1:2, po přihrávce Moravy a Ondřeje se zblízka prosadil Říha. O tři minuty později Středočeši využili dvojnásobnou přesilovku a po vyšachování ústecké obrany dokonce díky Metličkovi vyrovnali.

Jenže to bylo v domácím provedení vše. Zásluhou dorážky Hodka a bombě Kočího šli totiž hosté do kabin s dvougólovým náskokem. Tečku za výsledkem přinesla druhá minuta poslední části, kdy po střele Mazance dorážel Barus a definitivně stvrdil vítězství Severočechů v poměru 5:2.

Mladá Boleslav - Ústí nad Labem 2:5 (0:1, 2:3, 0:1)
Branky: 26. Říha, 29. Metlička - 19. Jan Kudrna, 26. Pazourek, 31. Hodek, 40. Kočí, 42. Barus. Rozhodčí: Florián, Fraňo - Kiss, Špringl. Vyloučení: 10:11, navíc Kadlec 10 min. a Ondřej (oba MB) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 2400. Konečný stav série: 1:3.

Reklama