Hlavní obsah

Rozhodčí odstoupili od hrozby, finále pískat budou

PRAHA

V pátek už se může rozhodnout o vítězi první hokejové ligy, který bude bojovat v baráži o postup do extraligy. Chvíli ale hrozilo, že finále nebude mít kdo pískat. Hokejoví sudí, sdružení v Asociaci rozhodčích ledního hokeje (ARLH), totiž odmítali řídit zápasy Českých Budějovic, dokud se nevyřeší nelichotivé výroky útočníka Václava Prospala na jejich adresu. Po zahájení disciplinárního řízení s Prospalem od své hrozby ustoupili.

Článek

Prospal během výluky v NHL pomáhá mateřským Budějovicím k návratu do hokejové extraligy. V průběhu semifinálové série první ligy s Chomutovem se však v tisku několikrát hanlivě vyjádřil o rozhodčích. Mimojiné je nazval "arogantními žebráky".

Proti tomu se vedení ARLH ostře ohradilo a vyzvalo hráče, aby se veřejně omluvil. V prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách (www.arlh.cz) se doslova píše: "pokud pan Prospal své výroky nedoloží, tak je pro nás pouze obyčejný "tlučhuba", který neumí přijmout porážku a pouze ji svaluje na všechny okolo."

Měl by se Prospal za své výroky omluvit?
Hlasujte v anketě na konci článku!

ARLH zároveň podalo podnět disciplinární komisi ČSLH a komisi rozhodčích ČSLH pro zahájení disciplinárního řízení vůči Prospalovi. Disciplinárka se však ve středu rozhodla, že řízení nezahájí. Jako důvod uvedla, že v první lize neplatí narozdíl od extraligy dohoda o tom, že hráči nesmí komentovat výkony rozhodčích.

Změna nastala ve čtvrtek, kdy předsedu ARLH Ing. Petra Vlčka ujistil generální sekretář ČSLH Martin Urban, že disciplinární řízení s útočníkem Českých Budějovic bude zahájeno.

"Pan Urban mě osobně ujistil, že bylo zahájeno disciplinární řízení s Václavem Prospalem. Tím byl splněn náš požadavek," řekl pro Sport.cz Vlček. "Celé řízení budeme bedlivě sledovat a doufáme, že se Václav Prospal buď omluví nebo jej disciplinární komise potrestá," upřesňuje předseda ARLH.

Rozhodčí mají zájem pískat

"My samozřejmě máme zájem pískat. Ale pokud nás hráči neadekvátně napadají a disciplinární komise svazu se tím nijak nezabývá, musíme se nějak bránit," vysvětloval Vlček ještě před oznámením Martina Urbana. Vlčkovi především vadí, že se disciplinární komise ČSLH odmítla Prospalovými výroky vůbec zabývat. "Vypadá to pak, že pracovníci svazu si naší práce neváží."

Reklama

Související témata: