Hlavní obsah

Kanadská posila Budějovic Ference sní o startu na MS

Kanadská posila Českých Budějovic Andrew Ference by rád hrál na hokejovém mistrovství světa v Rakousku. Nikdo z vedení reprezentace úřadujících mistrů světa, olympijských šampionů a vítězů Světového poháru ho však zatím nekontaktoval. Obránce Calgary tak netuší, jestli se mu sen splní.

Foto: www.evalu8.org

Andrew Ference v dresu Calgary - ilustrační foto

Článek

"Je těžké se do kanadské reprezentace dostat. Nikdo mě nekontaktoval. Já bych hrozně rád do Rakouska jel. Je to můj sen, ale zatím to není realita," řekl Ference novinářům. Loni si šestadvacetiletý bek zahrál s Flames finále Stanleyova poháru a při výluce v NHL se rozhodl pomoci Českým Budějovicím k návratu do extraligy. Zlákal ho spoluhráč z Calgary, brankář Roman Turek.

Ference v koutku duše doufá, že by si stavitelé týmu pro světový šampionát na něj mohli vzpomenout, přestože hrál celý ročník jen v české druhé nejvyšší soutěži. "Doufám, že vezmou hráče, kteří hrají v Evropě. Já jsem připravený, ale opravdu nevím," uvedl Ference. U pokusu Kanady o zlatý hattrick by nechtěl chybět. Doma má stříbrnou medaili z juniorského mistrovství světa ve Winnipegu z roku 1999, ale v seniorské reprezentaci ještě dres s javorovým listem na hrudi neoblékl.

Ference si angažmá na jihu Čech užívá

Bývalý hráč Pittsburghu patřil mezi kritiky táhnoucích se jednání o nové kolektivní smlouvě mezi NHL a NHLPA. Když se mezi znesvářenými stranami nic nepohnulo, zamířil na začátku prosince do Českých Budějovic. Angažmá na jihu Čech si užívá a patří mezi největší oblíbence fanoušků.

Ve středečním čtvrtém utkání baráže o extraligu pomohl Ference dvěma asistencemi v přesilovkách k další důležité výhře nad Jihlavou. Jihočeši vedou 3:1 na zápasy a už jen jediná výhra je dělí od návratu do extraligy. Rozhodnout se může v sobotu v Jihlavě. "Čtvrté vítězství je ale vždy nejtěžší," varuje Ference.

Nicméně fanoušci se s ním ve středu před zápasem slavnostně rozloučili. Doufají, že v pondělí už se série do Českých Budějovic nevrátí. Ference od nich dostal jako poděkování zlatý prsten, na který příznivci uspořádali sbírku. "Nevím, co bude s NHL. Ale pokud to byl můj poslední zápas v Českých Budějovicích, tak je to skvělá vzpomínka," uvedl Ference. Při večerním odchodu z kabiny měl krabičku s prstenem zabalenou do kanadské vlajky, dalšího dárku od českobudějovických fandů.

Reklama