Hlavní obsah

Obhájci titulu Kanaďané už mají v nominaci na MS 22 hokejistů

PRAHA

Už jen jediné volné místo v nominaci na hokejové mistrovství světa v Rakousku mají obhájci titulu z Kanady. Generální manažer Steve Tambellini v pondělí zveřejnil dvaadvacetičlenný kádr, který má navázat na úspěchy na posledních dvou šampionátech, Světovém poháru i olympijských hrách.

Foto: Boston Bruins

V nominaci Kanady je i Joe Thornton - ilustrační foto.

Článek

V týmu sice, jak už bylo avizováno, nejsou hvězdy jako Mario Lemieux, Joe Sakic, Jarome Iginla či Steve Yzermen, ale hlavní kouč Marc Habscheid s asistenty Tomem Renneym a Craigem MacTavishem mají k dispozici silný výběr v čele s brankářem Martinem Brodeurem. Hvězda New Jersey má na kontě tři vítězství ve Stanleyově poháru, zlatou medaili ze Salt Lake City i triumf na Světovém poháru. Do sbírky mu chybí jen prvenství na mistrovství světa.

V kanadském výběru je patnáct hokejistů, kteří loni v září slavili úspěch na Světovém poháru. Pět se radovalo z titulu na mistrovství světa v Praze a je mezi nimi i nejužitečnější hráč turnaje Dany Heatley. Nechybí ani hvězda Bostonu Joe Thornton, který slavil letos titul s Davosem, či další člen mistra Švýcarska Rick Nash. Ten se v posledním ročníku NHL podělil s Iginlou a Rusem Iljou Kovalčukem o korunu krále střelců.

V týmu je jedenáct hráčů, kteří při výluce NHL nehráli

V týmu je jedenáct hráčů, kteří při výluce NHL v tomto ročníku nehráli v Evropě ani v nižší zámořské soutěži. Vedle Brodeura je to další gólman Roberto Luongo, obránci Scott Hannan, Ed Jovanovski, Wade Redden, Robyn Regehr a útočníci Shane Doan, Simon Gagne, Kirk Maltby, Patrick Marleau a Ryan Smyth, který je stabilním členem reprezentace. Jako kapitán dovedl Kanadu k posledním triumfům na MS, nechyběl na při vítězství na olympiádě ani na Světovém poháru.

"Jsme rádi, že jsme mohli zveřejnit takový kádr. Víme, že každý z těchto hráčů je nominací potěšený a chce Kanadu reprezentovat s cílem získat třetí zlato za sebou," řekl Tambellini. Kanadský tým může napodobit Českou republiku, která jako poslední dosáhla v letech 1999-2001 zlatého hattricku.

Kanadu čekají čtyři přípravné zápasy

Kanadu čekají před turnajem čtyři přípravné zápasy. Nejdříve se ještě v zámoří utká dvakrát se Spojenými státy - 20. dubna v Halifaxu a o dva dny později v Quebec City. Bude se hrát v dějištích mistrovství světa v roce 2008, které bylo kolébce hokeje přiděleno kvůli oslavám stého výročí Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Tým Javorových listů pak odehraje 25. dubna v Rize duel s Lotyšskem a o tři dny později v pražské T-Mobile Aréně nastoupí proti české reprezentaci. V základní skupině mistrovství světa čeká Kanadu v Innsbrucku Lotyšsko, Slovinsko a USA.

Nominace Kanady:
Brankáři: Martin Brodeur (New Jersey), Roberto Luongo (Florida), Marty Turco (Dallas/Djurgaarden/Švéd.),
obránci: Dan Boyle (Tampa Bay/Djurgaarden/Švéd.), Scott Hannan (San Jose), Ed Jovanovski (Vancouver), Chris Phillips (Ottawa/Brynäs/Švéd.), Wade Redden (Ottawa), Robyn Regehr (Calgary), Sheldon Souray (Montreal/Färjestad/Švéd.),
útočníci: Shane Doan (Phoenix), Kris Draper (Detroit/Motor City/UHL), Mike Fisher (Ottawa/Zug/Švýc.), Simon Gagne (Philadelphia), Dany Heatley (Atlanta/Kazaň/Rus.), Kirk Maltby (Detroit), Patrick Marleau (San Jose), Brendan Morrison (Vancouver/Linköping/Švéd.), Brendan Morrow (Dallas/Oklahoma City/CHL), Rick Nash (Columbus/Davos/Švýc.), Ryan Smyth (Edmonton), Joe Thornton (Boston/Davos/Švýc.).

Reklama

Související témata: