Hlavní obsah

Jihlava chce koupit Horácký zimní stadion a současně stavět nový

PRAHA

Město Jihlava chce koupit areál Horáckého zimního stadionu i s příslušenstvím a pozemky a současně hodlá vystavět nový zimní stadion. Oba záměry v úterý schválili zastupitelé. Sportovnímu klubu Jihlava nabídne město na Horácký stadion 20 milionů korun, což je o 15 milionů méně, než současný vlastník požaduje. "Zastupitelé dali svým rozhodnutím stop hokeji v Jihlavě," řekl novinářům po hlasování ředitel stadionu Miroslav Švihálek.

Foto: www.edmontonoilers.com

Ilustrační foto

Článek

Pro Sportovní klub je podle něj nabídnutá cena nepřijatelná. O všem rozhodne valná hromada SK, která by se měla konat do konce května. "Máme i další zájemce o koupi stadionu, ale nemůžeme garantovat, že budou v místě provozovat sport. Preferovali jsme město," uvedl předseda Sportovního klubu Ludovít Múčka.

Horácký stadion využívá hlavně Dukla Jihlava, která letos sestoupila z extraligy. "Cena je podle mě reálná, Sportovní klub však nelze donutit, aby stadion za navrženou částku prodal," řekl jednatel dvanáctinásobného hokejového mistra Ivan Padělek.

Otázka zajištění umělé ledové plochy je podle něj pro lední hokej v Jihlavě strategická. Pro případ, že by SK prodal stadion jinému zájemci, který by neprovozoval sport, má Dukla připravené rezervní řešení. "Došlo by k němu třeba i v případě živelní pohromy. Jezdili bychom do Velkého Meziříčí, Havlíčkova Brodu, Třebíče, nebo Žďáru nad Sázavou. Náklady na cesty a pronájmy by se příliš by nelišily od těch stávajících," řekl Padělek. Podle něj by to však značně ztížilo sportování mládeže a hokej by postupně v Jihlavě ztratil zázemí.

Koupě stadionu byla na programu jednání už loni na jaře

Koupě Horáckého zimního stadionu byla na programu jednání zastupitelstva už loni na jaře. Zastupitelé nakonec projednání stáhli z programu, protože cenu ve výši 55 milionů korun navrženou SK Jihlava považovali za nepřiměřenou. Definitivně by se o koupi stadionu a výstavbě nové sportovní haly, pro niž jsou ve městě vybrány čtyři lokality, měli zastupitelé rozhodnout na dalším jednání 28. června.

Zatím není jasné, jak bude v případě odkoupení Horáckého stadionu financována jeho rekonstrukce. Kapitálový rozpočet na důležité stavební akce na letošní rok s takovými výdaji nepočítá. Pro výstavbu nové haly bude město podle primátora Vladimíra Hinka hledat sdružené financování, pokusí se využít grantů.

Horácký stadion byl postaven v letech 1954 a 1955. V roce 1967 byl zastřešen, v roce 1989 přibylo venkovní kluziště a posilovna. Dukla zde získala 12 titulů, na zdejším ledě vyrostla řada reprezentantů. Po rekonstrukci dokončené v roce 1997 je stadion po demontáži mantinelů možné využívat i ke koncertům či prodejním výstavám. Víceúčelové je také venkovní kluziště.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín