Hlavní obsah

O Memorial Cup budou bojovat i tři čeští hokejisté

Tři čeští hokejisté budou v následujících dnech bojovat v kanadském Londonu o Memorial Cup, jenž je v zámoří juniorskou obdobou Stanleyova poháru. Ze čtveřice klubů, které se o trofej utkají, mají Češi zastoupení ve dvou. Za celek Ottawa 67's hrají útočníci Lukáš Kašpar a Jakub Petružálek, barvy Rimouski Oceanic hájí forvard Zbyněk Hrdel.

Foto: www.crosby87.com

největší hvězdou Memorial Cupu bude Sidney Crosby.

Článek

Česká trojice bronzových medailistů z letošního mistrovství světa hráčů do dvaceti let v USA má možnost navázat na pětici krajanů, kteří Memorial Cup získali. V roce 1997 triumfoval jako první Pavel Rosa s celkem Hull Olympiques, o čtyři roky později byli ve vítězném týmu Red Deer Rebels Martin Erat a Ladislav Kouba, v roce 2002 se radoval Tomáš Plíhal s Kootenay Ice a před dvěma roky Petr Kanko s klubem Kitchener Rangers.

Vedle vítěze QMJHL z Rimouski a druhého celku OHL Ottawa 67's se turnaje zúčastní také šampion WHL Kelowna Rockets a pořadatel a vítěz OHL London Knights. Ten má údajně nejlepší juniorský tým v Kanadě za celé roky, Rimouski zase sází na talent Sidney Crosbyho, a Kelowna se údajně pyšní nejlepší defenzívou.

Nejsledovanějším hráčem letošního Memorial Cupu bude zcela jistě Sidney Crosby, považovaný za největší talent současného hokeje. Od roku 1990, kdy o trofej bojoval Eric Lindros v dresu Oshawy, nepoutal žádný jedinec usilující o Memorial Cup takovou pozornost jako právě sedmnáctiletý útočník Rimouski Oceanic.

Poslední juniorský mistr světa je ale na pozornost zvyklý už dlouho, vždyť už od patnácti se o něm mluví jako o nástupci Waynea Gretzkého. "Na zápasy Memorial Cupu se připravuji jako na každé jiné. Nic na svých návycích měnit nehodlám," prohlásil kanadský útočník, jenž v základní části nastřílel 66 branek v 62 zápasech.

Tradiční klání nejlepších juniorských celků v zámoří začne v sobotu 21. května a nový šampion bude korunován v neděli 29. května. Za velké favority na celkový triumf jsou považováni právě Crosbyho spoluhráči z Rimouski a pořádající London Knights.

Reklama