Hlavní obsah

Jágr se v Kotli neusmažil, sklidil aplaus

PRAHA

Nezvyklou roli si vyzkoušel český hokejista Jaromír Jágr v pátečním televizním pořadu Kotel, kde byl předhozen svým fanouškům i divákům zvyklým na obratné vytáčky politiků. Jágr ale narozdíl od nich nebyl od účastníků rozcupován nepříjemnými otázkami a kritikou jejich práce. Naopak si užíval role národní hvězdy, která po zisku titulu mistrů světa září více než kdy předtím.

Článek

Zprvu to ale vypadalo, že celý pořad ohlašovaný s velkou pompou, skončí fiaskem. Po jásotu diváků v hokejových dresech a velkolepém ohlášení moderátorky Michaely Jílkové: "Jaromír Jágr" totiž nastalo hluboké ticho. Po hlavní hvězdě večera nebylo ani památky a Jílková se trapnou situaci snažila zachránit prohlášeními o tom, že Jágr chodí všude pozdě a kdysi zmeškal i setkání s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem.

Jágr ale nakonec do studia opravdu dorazil s menším zpožděním a  ozdobený sádrou na levé ruce, která zakrývala zlomený malíček. K proslulému zranění z mistrovství světa prozradil, že v sobotu absolvuje další rentgenové vyšetření a pokud dopadne dobře, zřejmě nebude muset ani na předpokládanou operaci.

Jágra si nenechal ujít ani Topolánek

Pak už následovaly dotazy obecenstva, jehož většinu tvořili převážně hokejoví nadšenci. Nechyběli ani fanoušci proslulí ze světového šampionátu, kteří na Jágrovu podporu fandili se zafačovanými malíčky a kamery rády zabíraly i transparenty "Jágr je bůh a Hoši děkujem". Sportovní atmosféru si užíval i předseda ODS Miroslav Topolánek, který měl být původním hostem pořadu.

První otázky na Jágra směřovaly k tomu, co bude hokejová hvězda dělat, až skončí s hokejem. Zda bude trénovat národní tým, stane se ministrem sportu, či si znovu zahraje za mateřské Kladno. "Tři nebo čtyři roky bych rád ještě hrál v NHL, kde mám smlouvu. Pak se uvidí. Jsem rád, že jsem letos mohl za Kladno znovu hrát a pokud bude v budoucnu šance, obléknu jeho dres znovu," řekl Jágr.

Byl by pro platový strop

V nejbližší době je ale pro Jágra hlavním cílem hra v NHL a možná účast na zimních olympijských hrách v Turíně. "Hrozně rád bych si v Turíně zahrál. Bude ale záležet jak se mi bude dařit, a zda hráči z NHL vůbec dostanou příležitost na turnaji hrát," vysvětlil a nebál se komentovat ani současnou situaci v NHL, o jejíž budoucnosti stále není jasno.

Jedním z důvodů výluky v NHL je i platový strop pro mužstva, na kterém se zástupci hráčských odborů a představitelé soutěže nemohou dohodnout. Na poměrně ožehavou otázku se ale Jágr odpovědět nebál. "Já osobně bych byl pro zavedení platového stropu. Jenže já mám podepsanou smlouvu, zatímco v budoucnu by to pro ostatní hráče bylo dost nepříjemné. Každopádně věřím, že se celý spor nějak vyřeší a NHL začne."

Veselej, ale ne zlitej

Hodně dotazů směřovalo pochopitelně k nedávno skončenému mistrovství světa, kde čeští hokejisté získali zlaté medaile. Hodně se zmiňoval klíčový zápas ve čtvrtfinále s USA, ve kterém Češi prohrávali už 0:2. "Byla to situace, kdy jsme neměli co ztratit a dali jsme do toho všechno. Čtvrtfinále rozhoduje o úspěchu a neúspěchu a my jsme nechtěli, aby se opakovalo naše vyřazení stejně jako loni," dodal.

"Člověk věří, ale moc o tom nemluví," odpověděl pak Jágr na otázku, zda věřil před turnajem v triumf české reprezentace. Jeden z diváků se neváhal zeptat ani na průběh oslav, protože na tiskové konferenci po příletu do Prahy mu připadali hráči až moc veselí. "Člověk když je veselej, tak ještě nemusí bejt zlitej. Já alkohol například vůbec nepiju," rozesmál Jágr všechny přítomné. "Byli jsme zkrátka veselí, protože z nás všechen ten stres konečně spadnul."

Horňák nebo dolňák?

Nejen na hokej byli ale nakonec diváci zvědaví. Padaly i otázky poněkud bulvárnějšího charakteru, jako kdo platí Jágrova osobního asistenta Mariana Jelínka, zda je z mužského pohledu při výběru partnerky "horňák či dolňák", nebo kdy se českému národu postará o nového Jaromíra Jágra. "Až bude čas, tak bude", odpověděl dobře naložený Jágr.

Z celého večera tak Jágr vyšel se ctí a sympatickým a přívětivým chováním si na svou stranu bezesporu získal další příznivce. Ti mohli ocenit, že není namyšlenou primadonou a skandovaným potleskem a vyvoláváním "Jardááá Jáááágr" celý televizní pořad zakončili.

Reklama