Hlavní obsah

Gretzky povede Kanaďany na olympiádě v Turíně

Wayne Gretzky bude generálním manažerem kanadských hokejistů na zimních olympijských hrách v Turíně. Angažování jednoho z nejlepšího hokejistů všech dob oznámilo na mimořádné tiskové konferenci vedení národní hokejové asociace. Podle jejího šéfa Boba Nicholsona Gretzky povede tým i v případě, že na hrách nebudou startovat hráči z NHL.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky

Článek

Gretzky stejnou úlohu zastával i na olympiádě v Salt Lake City, kde Kanaďané získali zlaté medaile. Společně s ním povedou tým za obhajobou titulu generální manažer Edmontonu Kevin Lowe a Steve Tambellini z Vancouveru, s kterými Gretzky spolupracoval i při loňském Světovém poháru. I na něm se hráči z kolébky hokeje radovali z prvenství.

"Jsem hrdý a nadšený z toho, že budeme opět spolupracovat," řekl Gretzky na tiskové konferenci, které se zúčastnil prostřednictvím telefonického spojení. Přestože stále není jasné, zda budou v únoru v Turíně startovat i hráči z NHL, Gretzky je optimistou. "Věříme, že vedení soutěže se s hráčskou asociací NHLPA domluví a hráči z NHL budou v Turíně hrát," řekl legendární útočník.

Podle zpráv zámořského tisku však má kanadská asociace připraveny scénáře pro oba případy, tedy i pro eventualitu, že by zámořská soutěž, pokud se vůbec v příští sezóně rozběhne, nebyla přerušena.

Pokud by se olympiády nezúčastnili profesionálové z NHL, národní tým Javorových listů by stejně jako na letošním šampionátu ve Vídni vedl kouč Marc Habscheid. V opačném případě by byl hlavním trenérem Pat Quinn a Habscheid by byl jedním z jeho asistentů.

Reklama

Související témata: