Hlavní obsah

Na kemp Kanady před OH pozváni i Lemieux a Yzerman

Mario Lemieux a Steve Yzerman, kterým bude v době únorových olympijských her v Turíně čtyřicet, nechybí mezi šestatřicítkou hokejistů pozvaných na tréninkový letní kemp Kanady. Příprava obhájců olympijského zlata ze Salt Lake City se uskuteční od 15. do 20. srpna ve Vancouveru a Kelowně.

Článek

Oba veteráni při výluce v NHL vynechali celý uplynulý ročník, ale výkonný ředitel kanadského týmu Wayne Gretzky oba do kempu chtěl. "S oběma jsem mluvil. Na hráče je obrovský tlak a osobnosti jako Stevie Yzerman a Mario Lemieux jsou schopni vzít velkou část na svá bedra. Oba vědí, co je vítězství," řekl Gretzky.

Podle něj nejde o výběrové soustředění, ale o konečné třiadvacetičlenné nominaci rozhodnou první tři měsíce nové sezóny NHL. Také však záleží na tom, zda se vedení ligy a hráčské asociace dohodnou na startu hráčů z NHL v Turíně. Všechno však nasvědčuje tomu, že ano.

Ve výběru chybí například útočníci Paul Kariya či Todd Bertuzzi z Vancouveru, který je po brutálním zákroku na Steva Moora z Colorada v loňském play off stále v trestu. Podle Gretzkyho to ale automaticky neznamená, že by na olympiádu nemohli jet. "Pokud bude od září do prosince hrát a bude se mu dařit, bude součástí týmu," řekl Gretzky a ke Kariyovi dodal: "Třeba nás přesvědčí, že byla chyba, že se nedostal do nominace na kemp."

Ve výběru jsou čtyři brankáři, dvanáct obránců a dvacet útočníků. Šestadvacet hráčů bylo součástí týmu na loňském Světovém poháru, který Kanada vyhrála, a čtrnáct pamatuje triumf v Salt Lake City. Hlavním koučem bude Pat Quinn a asistenty Ken Hitchcock, Jacques Martin, Wayne Fleming a Marc Habscheid, který by se stal hlavním trenérem v případě neúčasti hráčů z NHL.

Širší výběr Kanady:
Brankáři:
Martin Brodeur, Roberto Luongo, Jose Theodore, Marty Turco,
obránci:
Rob Blake, Jay Bouwmeester, Dan Boyle, Eric Brewer, Adam Foote, Scott Hannan, Ed Jovanovski, Scott Niedermayer, Chris Phillips, Chris Pronger, Wade Redden, Robyn Regehr,
útočníci:
Mario Lemieux, Steve Yzerman, Joe Sakic, Shane Doan, Kris Draper, Simon Gagne, Dany Heatley, Jarome Iginla, Vincent Lecavalier, Kirk Maltby, Patrick Marleau, Brenden Morrow, Rick Nash, Michael Peca, Keith Primeau, Brad Richards, Ryan Smyth, Martin St. Louis, Alex Tanguay a Joe Thornton.

Reklama

Související témata: