Hlavní obsah

Nechceme o hokeji natočit blábol, prohlašuje Dejdar

PRAHA

Český hokej se může pochlubit deseti tituly mistra světa nebo olympijským triumfem. Zanedlouho bude mít i televizní seriál. Poslední sezóna v režii Hynka Bočana s Martinem Dejdarem se má na obrazovkách České televize objevit na podzim 2006. Podle představitele hlavní role je námět okopírovaný ze života.

Foto: KORZO

Martin Dejdar

Článek

"Hokejista se vrací z NHL a myslí si, že končí kariéru. Pak mu hokej začne chybět a zkouší tedy hrát extraligu. První utkání dobrý, ale pak mu to jde čím dál tím hůř, až mu to nejde vůbec. K tomu problémy v rodině, přijde o peníze, ale zase se drápe nahoru. Prostě životní příběh. To se mi bude hrát dobře," usmívá se Dejdar. "Vše je ale fikce. Proto také v seriálu nebude Sparta nebo Pardubice, ale Olymp, Draci či Jezdci," upozorňuje koproducent Přemysl Pražský.

Dobrých seriálů nebo filmů ze sportovního prostředí není moc. Umělci si občas vybájí něco, čemu se zainteresovaní aktéři cynicky vysmějí. Tomu se hodlají tvůrci Poslední sezóny vyhnout. "Nechceme o hokeji natočit blábol," ohrazuje se Dejdar. Proto byl scénář Ivana Hejny konzultován s řadou profesionálních hokejistů.

Nejvíc spolupracoval slávista Beránek

"Bavili jsme se s kluky z NHL Martinem Ručinským, Jirkou Šlégrem nebo Jirkou Hrdinou. Nejvíc s námi ale spolupracoval slávista Pepík Beránek," vyjmenovává protagonista. "Měli vlastně funkci supervizorů. Aby lidi od hokeje, kteří se na to budou dívat, neřekli, že jsme úplní pitomci."

Seriál měl první klapku už 25. května, připravován byl ale více než dva roky. "Vybrat herce, kteří umějí slušně bruslit a nepřekáží jim hokejka, nám trvalo skoro rok," říká o castingu Pražský.

"Nakonec jsme zvolili 10 lidí, mezi nimi Petra Formana a Filipa Blažka. Michael Beran, který hrál v Pelíšcích, představuje gólmana a bere to velmi zodpovědně. Po zemi mu chytat moc nejde, takže na trénincích prosí Formana, aby na něj nestřílel jen po ledě. Trenéra představuje Pavel Nový, který si v 58 letech vede znamenitě," oceňuje Pražský.

Všechny herce čekala náročná tréninková příprava

Všechny herce čekala náročná tréninková příprava. Museli zhubnout, aby nevypadali jak parta pupkáčů, o večerech jim navíc dával do těla exsparťan Václav Eiselt. "Trénujeme od dubna třikrát týdně od jedenácti do jedné v noci, jelikož se scházíme až po představení v divadlech. To zlepšení už je ale vidět. Všichni jsme si nejdřív mysleli, že o hokeji něco víme, ale nebyla to až taková pravda," uzná Dejdar.

Okamžiky pravdy ale štáb čekají až při natáčení hokejových scén v liberecké Tipsport Areně v první půlce srpna. "Budeme tam realizovat asi patnáct utkání. Naše kluky v zápasech doplníme juniory nebo hokejisty na volné noze," popisuje Pražský, který nejvíce řešil problém, jak duely vůbec nasnímat.

V akci bude více kamer

"Je tady velká fixace na televizní přenosy, ale my to musíme odvyprávět jinak, zajímavěji. Takže budeme používat více kamer. Některé budou mít herci na přilbách, ale i na hokejkách. A hlavně střihově to bude piplačka, abychom nevyrobili nějaký nesmysl," připomíná koproducent.

Na natáčení hokejových sekvencí na severu Čech se Dejdar velmi těší. "Je dobré, že to vychází na prázdniny. Budeme se tomu věnovat na 100 procent. Já ani nebudu jezdit do Prahy, jelikož rodinu posílám na dovolenou." Herec pražské Ypsilonky je do natáčení pořádně zapálený.

"Občas se přistihnu, že po ulici jdu speciální chůzí, kterou jsme odkoukal od hokejistů. Velký zadek, nohy od sebe a houpu se jak námořník," líčí. "Kdyby po měsících tréninku dostali kluci nabídky z NHL, nedivil bych se," směje se Pražský.

Reklama