Hlavní obsah

František Výborný bude trénovat hokejisty Slovinska

LUBLAŇ

Hokejisty Slovinska povede český kouč František Výborný, kterého jako trenéra schválil výkonný výbor tamního svazu. Výborný ve funkci vystřídá Fina Kariho Savolainena a v příštích dnech podepíše smlouvu. V neděli 7. května 2006 tak nejspíš prožije zápas s rozpolcenými pocity: proti němu se totiž na mistrovství světa v Lotyšsku jako soupeř představí česká reprezentace.

Foto: PRÁVO

Trenér František Výborný

Článek

Výborný, který příští týden oslaví dvaapadesáté narozeniny, byl se slovinským svazem v kontaktu několik týdnů. Už na začátku července mu Slovinci neoficiálně potvrdili, že funkci dostane on. Ve finále se výběr zúžil na něj a dva slovenské kandidáty, jejichž jména zůstala v tajnosti.

Ve Slovinsku je Výborný doma. Jako šéftrenér letos pomohl Jesenici k titulu, doma jej slavil v roce 2000 na střídačce pražské Sparty, trénoval i Litvínov, Pardubice a Havířov. Tomu dal před čtyřmi lety přednost před angažmá u polské reprezentace. A letos ji odmítl podruhé. "Volali mi před pár týdny, řekl jsem, že nemám zájem," řekl ČTK Výborný.

Čechům asi body nevezme

K národnímu týmu si chtěl vzít s sebou asistenta z Jesenice, ale sám tušil, že jeho návrh neprojde. "Na svazu si tam asi dosadí někoho z Lublaně," uvedl. Návalu práce se nebojí. "Obojí společně zvládnu," poznamenal kouč, jehož si přáli i slovinští fanoušci. "Ale body asi Čechům nevezmu," nadhodil. Mezi oběma týmy je propast: zatímco Češi se v posledních sedmi letech radovali čtyřikrát ze zlata, Slovinci se ve Vídni nečekaně s vypětím sil udrželi v elitní skupině.

Asi bez Kopitara

Velké změny v týmu neplánuje. "Budu mít podobný tým jako byl ve Vídni. Chci ale na akcích vyzkoušet i nové mladé hráče," uvedl. Je otázka, jestli bude mít k dispozici jeden z největších talentů evropského hokeje Anžeho Kopitara. Útočníka si jako jedenáctého na letošním draftu vybralo Los Angeles a může odejít do zámoří.

Na lavičce Výborného kromě mistrovství světa čekají turnaje Euro Hockey Challenge. První zkoušku podstoupí v září na úvodním podniku série podobné Euro Hockey Tour v italském Asiagu. Na olympiádu se Slovinci neprodrali.

Reklama

Související témata: