Hlavní obsah

Jaromír Jágr pošesté vyhrál Zlatou hokejku

KARLOVY VARY

Už pošesté Jaromír Jágr získal cenu pro nejlepšího hokejistu ČR. V sobotu se tak stal rekordmanem této ankety, pět vítězství zaznamenal Dominik Hašek. Letos Jágr získal 579 bodů, což je o 163 bodů více než druhý Tomáš Kaberle.

Článek

Jágr zvítězil po sezoně, na jejímž začátku táhl Kladno, pak v dresu ruského Omsku vyhrál premiérový turnaj evropských mistrů Super Six a nakonec i se zlomeným malíčkem pomohl národnímu týmu ke zlatým medailím na mistrovství světa ve Vídni. "Nebudu říkat: 'Tohle jsem nečekal'. Čtyřicet let na špičce jako Karel Gott ale nebudu," řekl vítěz v přímém přenosu televize Nova.

Podle své tradice přijel do Karlových Varů na poslední chvíli. Cennou sošku převzal šestkrát, ale jednotlivá prvenství nijak zvlášť nerozlišuje. "Ani si nepamatuju na první. Tenkrát mi tu cenu dali někdy, když byl čas, teď ta anketa má daleko větší váhu, běží v televizi," řekl Jágr na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků.

Stříbro bral Tomáš Kaberle

Druhý skončil jeho klubový spoluhráč z Čech Tomáš Kaberle, který na rozdíl od svého přemožitele v kladenském dresu zůstal celou sezonu. "Já bych dal cenu jemu," uvedl Jágr, jenž zvítězil také v hlasování televizních diváků pomocí esemesek. A připomněl také konkurenci Martina Ručinského. "Kdyby nebyl zraněný, sahal by po prvním místě," uvedl.

Největším překvapením ankety je bronzový stupínek pro Vokouna, jenž jako jediný z elitní desítky na dnešním slavnostním vyhlášení v sále hotelu Thermal chyběl. Květinu za něj převzali jeho rodiče. Loni druhý v pořadí zůstal v Americe s rodinou. Zprvu prý nevěřil ani tomu, že se dostal do první desítky.

A obránci Pavlu Kubinovi na slavnosti v malebných lázních chyběl. "Podle mě si zaslouží být první on. Za mistrovství světa," vyložil obránce, celkově šestý v pořadí. Na vyhlášení to měl ze všech nejdál, ze severní Moravy ujel na 500 kilometrů.

První čtyři místa obsadilo Kladno

Čtvrtý skončil obránce Marek Židlický. A Jágr to glosoval s humorem. "První čtyři místa obsadilo Kladno," připomněl fakt, že všichni hráči z elitního kvarteta hokejově vyrůstali ve středočeském klubu.

Devět nominovaných už se ve vybrané společnosti českého hokeje objevilo, jen Václav Prospal byl nováčkem. Do desítky se přitom dostal paradoxně až coby hráč prvoligových Českých Budějovic. A nominaci si užil, do Varů přijel už v pátek. "Udělali jsme si s manželkou výlet bez dětí," uvedl.

Loňský vítěz Robert Lang nedostal v anketě jediný hlas, neboť během výluky v NHL hrál pouze golf.

Nejlepším juniorem sezony se stal liberecký obránce Ladislav Šmíd, kapitán reprezentační dvacítky, která přivezla bronz z mistrovství světa v USA.

Prvních deset 37. ročníku Zlaté hokejky:
1. Jaromír Jágr (Kladno/Omsk)579 bodů
2. Tomáš Kaberle (Kladno)416
3. Tomáš Vokoun (Znojmo/IFK Helsinky)274
4. Marek Židlický (IFK Helsinky)260
5. Martin Ručinský (Litvínov)257
6. Pavel Kubina (Vítkovice)229
7. Václav Prospal (Budějovice)207
8. Milan Hejduk (Pardubice)165
9. David Výborný (Sparta)123
10. Petr Čajánek (Zlín)121
Další pořadí:
11. Martin Straka (Plzeň) 117, 12. Balaštík (Zlín) 77, 13. Mikeska 67, 14. Hemský (oba Pardubice) 66, 15. Hnilička (Liberec) 44, 16. Bulis (Pardubice) 43, 17. Vašíček (Slavia) 36, 18. Rosa (Dynamo Moskva) 35, 19. Eliáš (Znojmo/Magnitogorsk) 21, 20. Fischer (Liberec) 18, 21. Šlégr (Litvínov) 15, 22. Vrbata (Liberec) a Čaloun (Čerepovec/Novosibirsk/Litvínov) oba 13, 24. Špaček (Plzeň/Slavia) 12, 25. F. Kaberle (Kladno/MoDo) a P. Nedvěd (Sparta) oba 11, 27. Reichel (Litvínov) 7, 28. Franěk (Slavia), Leška (Zlín) a Pilař (Sparta) všichni 6, 31. Dopita (Pardubice) a Hlaváč (Sparta) oba 5, 33. M. Erat (Zlín), V. Nedorost (Liberec), Patera (Kladno), Pinc a Varaďa (oba Vítkovice) všichni 4, 38. Duba (Plzeň) 3, 39. R. Hamrlík (Zlín), Klesla (Vsetín/Hämeenlinna), M. Procházka (Kladno) a Ptáček (Vary) všichni 2, 43. Blaťák (Zlín), Orct (Kladno), Peterek (Třinec/Vítkovice) a Schwarz (Vancouver Giants) všichni 1.

Reklama